Лидерът на турската опозиция се окичи с българска мартеница с надежда да бие Ердоган

OFFNews 19 март 2019 в 10:23 4032 0

Турският политик и лидер на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу се окичи с традиционна българска мартеница, което не убягна от погледите на журналистите, съобщава obzornews.bg.

Миналата седмица Кълъчдароглу посети град Къркларели (Лозенград), където съпругата на кандидата за общински кмет от неговата партия Туна Сойкан – Семра Сойкан му подари традиционна българска мартеница. Оттогава турският лидер не сваля мартеничката от китката си.

Турските медии отбелязват, че мартеницата е стар български обичай и е пренесен в Турция от българските изселници. Те обясняват, че бяло-червения амулет се слага в началото на март и че българите смятат, че носи здраве и сила.

„Дай Боже, желанието ми да се сбъдне!“

В телевизионното си участие по турската NTV Кемал Кълъчдароглу, който претърпя поражения на девет поредни избори от АК парти на президента Реджеп Ердоган, отговори и на въпроса защо е сложил българската мартеница. От отговора става ясно, че последната надежда за победа на местните избори (31 март) на турският политик е мартеницата.

„Отидох в Къркларели. Според традицията, когато се връзва мартеница се пожелава нещо. Когато видиш щъркел мартеницата се сваля. Все още не съм видял щъркели. Отидох в Измир, за да видя щъркели, но не видях. Бях в Айдън, но и там не видях. В Хатай също не видях. Може би когато отида в Анталия ще видя и ще сваля мартеницата. Дай Боже, желанието ми да се сбъдне!”, заяви Кълъчдароглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови