Латвия изпраща колите на пияни и дрогирани шофьори на война в Украйна

OFFNews 04 юни 2023 в 20:23 6214 2

Снимка Getty Images

Латвия подарява на Украйна колите на пияните шофьори, Литва глобява от 1 юни и пътниците, ако ги хване с отворена бутилка алкохол.

Латвия изпраща автомобилите на шофьори, заловени с над 1,5 промила алкохол, както и на тези, които карат след употребата на наркотици, на фронта в Украйна, съобщи агенция LETA. Така Рига е предала на Киев вече 66 моторни превозни средства, прибрани от пияни и дрогирани.

Автомобилната мобилизация в Латвия стана възможна след като през ноември м. г. страната въведе законодателни промени, които инкриминираха управлението на автомобили с над 1,5 промила алкохол или след употреба на наркотични вещества и позволиха на държавата в такива случаи да конфискува превозните средства. Латвийците бяха слисани от измененията и юридическите кантори бяха засипани с въпроси „За какъв срок се конфискуват автомобилите“, а отговорът беше обезкуражаващ: „Колите не подлежат на връщане“.

След конфискацията колите на пияните шофьори са на разположение на латвийската държава, която има право да ги продава на търгове. Но законодателят предвижда и още една възможност. По силата на Закона за подкрепа на цивилното население на Украйна МПС, принадлежащи на Латвийската държава, могат да бъдат предавани безвъзмездно на правителството на Украйна за предотвратяване на последиците от извънредната ситуация, свързана с бойните действия в Украйна и за подкрепа на украинското общество. Това е един от начините, по които от началото на тази година Латвия помага на Украйна.

Според "Baltijas Balss" (Гласът на Прибалтика), от влизането на закона в сила "на война" са били изпратени колите на 66 шофьори, установени да карат с повече от 1,5 промила алкохол или след употреба на наркотици.

Прибалтийските страни прилагат сурови мерки срещу употребата на алкохол от водачи. От 1 юни в Литва шофьорите и пътниците ще бъдат глобявани за наличие, съхранение или превоз на отворени (разпечатани) бутилки с алкохол. За първо нарушение литовците ще плащат глоба от 40 до 100 евро, за повторно - от 100 до 140. За законодателната поправка са гласували 86 депутати на литовския Сейм, седем са се въздържали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

05.06 2023 в 07:14

Това сега въвличане във войната ли е или не е въвличане във войната?

615

1

швейк

04.06 2023 в 21:17

ето до какво води навременната лустрация и еманципация от савецкото