Косово затвори основния граничен пункт със Сърбия заради протестите

Русия много внимателно следи какво се случва, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

OFFNews 28 декември 2022 в 13:41 1657 0

Снимка БТА/АП

въоръжени полицаи пред училище, Сърбия

Косово затвори най-големия си граничен пункт "Мердаре", след като той беше блокиран от протестиращи от сръбска страна, предаде Ройтерс.

Напрежението в Северно Косово нараства, Сърбия привежда армията в бойна готовност

От 10 декември са затворени други два пункта. Така между двете страни вече има само три места, през които може да се мине границата. Сърбия обяви, че е поставила армията си в най-висока степен на бойна готовност след седмици на ескалиране на напрежението между Белград и Прищина.

"Ако вече сте влезли в Сърбия, тогава трябва да използвате други гранични пунктове... или да преминете през Северна Македония“, съобщиха от външното министерство на Косово на страницата си във Фейсбук, обявявайки затварянето на ГКПП "Мердаре". Затварянето влезе в сила в полунощ, въпреки че прелезът очевидно вече беше неизползваем, отбелязва Ройтерс. 

"Мердаре" е най-важният пункт за Косово за автомобилния товарен превоз.

Вътрешният министър на Косово обвини Сърбия, че под влиянието на Русия се опитва да дестабилизира страната му чрез протестите. Сърбия отрече обвиненията и заяви, че иска само да защити сръбското малцинство, живеещо в сегашната територия на Косово.

Москва обяви, че подкрепя опитите на Сърбия да защити етническите сърби и също отрече обвинението на Прищина, че Русия по някакъв начин подклажда напрежението в опит да посее хаос на Балканите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "погрешно" търсенето на "разрушително руско влияние".

"Сърбия е суверенна държава и естествено защитава правата на сърбите, които живеят в такива трудни условия и, естествено, реагира остро, когато тези права се нарушават“, каза Песков.

Той допълни, че Русия много внимателно следи какво се случва, как се зачитат и гарантират правата на сърбите.

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделено Северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови