Конго преизбра стария си президент, опонентът му почина от COVID-19 в изборния ден

OFFNews 25 март 2021 в 14:30 2114 0

Снимка Wikimedia commons CC ASA 4.0

Президентът на Република Конго Денис Сасу Нгесо е преизбран с над от 88% от гласовете, показаха официални резултати от вота. Така Нгесо ще продължи 36-годишното си управление в централноафриканската държава, производител на петрол, въпреки продължителната икономическа криза.

Най-близкият му съперник Гай Брайс Парфе Колелас, който почина часове след затварянето на избирателните секции, получи по-малко от 8%. Колелас беше изпратен във Франция за лечение от COVID-19.

Дипломати и политически анализатори очакваха лесна победа за 77-годишния Сасу, който има стабилна власт в държавните институции в страната с население 5,4 милиона.

Основната опозиционна партия бойкотира вота, а двама от другите му основни съперници бяха осъдени за престъпления след последните избори през 2016 г.

„Това е чувство на голяма отговорност, особено към младите хора“, каза Сасу, облечен в бяла риза, украсена със собственото му лице, в речта си след обявената победа.

Сасу е бивш парашутист и пое властта през 1979 г. Той загуби първите многопартийни избори в Конго през 1992 г., но се завърна на поста през 1997 г. след гражданска война.

Той промени конституцията през 2015 г., за да удължи срока на ограниченията, които му пречеха да се кандидатира през следващата година.

Икономиката на Конго е в криза от 2014 г., когато цените на петрола се сринаха. Поради това външният дълг на страната, голяма част от който се дължи на частни търговци на петрол като Гленкор, скочи до над 100% от брутния вътрешен продукт.

Пандемията от коронавируса и произтичащият от това спад в цените на петрола миналата година влошиха нещата. През 2020 г. икономиката се сви с повече от 8% и се очаква да нарасне с по-малко от 1% тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови