Компании на кума на Путин са финансирали ФСБ и руското МВР

OFFNews 07 февруари 2023 в 12:40 2256 3

Медведчук

Снимка УНИАН

Кума на Путин Виктор Медведчук

Компании, свързани със съпругата на бившия украински депутат Виктор Медведчук, когото Киев подозира в държавна измяна, са финансирали руската Федерална служба за охрана и Министерството на вътрешните работи, съобщи Службата за сигурност на Украйна.

Украинските правоприлагащи органи са разкрили и разбили мащабна схема за финансиране на руски агенции от компании, чийто краен бенефициент е Оксана Марченко, съпругата на Медведчук. Финансирането е ставало чрез мрежа от киевски компании и фирми в Ялта, които са превеждали парите по сметките на руската ФСБ и вътрешното министерство в окупирания Крим.

"Установено е, че тези компании са плащали на (руските сили за сигурност) уж за охраната на недвижимите имоти на Медведчук на територията на полуострова. Освен това бизнес структурата на Марченко редовно плаща "данъци и такси" в руския бюджет. Общата сума на плащанията, извършени към страната агресор, е повече от 50 млн. гривни (около 1,2 млн. евро)", се казва в изявление на СБУ.

По данни на украинската агенция специално за осъществяването на тази схема Оксана Марченко е регистрирала в Ялта дружество с уставен капитал над 1 млрд. рубли.

Виктор Медведчук, съосновател на забранена в Украйна проруска партия и наричан кума на Владимир Путин, бе задържан през април миналата година при опит да избяга от Украйна. Той е заподозрян в извършване на държавна измяна, подпомагане на терористична организация и опит за ограбване на национални ресурси във временно окупираната територия на Крим. През септември той бе разменен и оттогава няма много информация за него.

На 10 януари украинският президент отне с указ украинското гражданство на четирима депутати от Върховната рада, сред които и Виктор Медведчук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

07.02 2023 в 15:54

Е то на година по 90млрд отиваха в Лондон за недвижими и инвестиции.

Източването беше чудовищно.

Никой олигарх не му пука за руснака мужик.

-529

2

6екеr4о

07.02 2023 в 14:31

Тоз боклук очевидно е още един от назначените от Путлер олигарси с тази разлика, че е действал на украинска територия, но като го гледахме на какъв педерунгел е замязал, то явно украинските служби са си свършили работата. No mersy!
А за форумните калашници следва дебело да се подчертае каква е схемата за източване цялата рашънска икономика и за смешното състояния на прехвалената им армия: парАта, получена последните години от безобразното поскъпване на енергоносителите, е изтекла за яхти и имения!? То за това много от западните правителства си затваряха очите за рашйнски безумия!
Та тоя боклук бил платил цел милион данъци, смех...

345

1

Джендо Джедев

07.02 2023 в 12:47

Хахахаха, Пу и кликата около него са превърнали клетата кочина Рашка в частно предприятие. Хахахахаха! На това му се вика узурпация par excellence. Ба си феодализма, не е истина! Хахахахаха! :D
 
X

Подкастът на OFFNews