КНДР и Южна Корея се готвят да сложат край на войната тази година

OFFNews 28 април 2018 в 08:21 3691 0

Снимка pixabay

Военен парад в Северна Корея

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позова на севернокорейската агенция КЦТА.

КЦТА разпространи текста на Декларацията от Панминчжон след вчерашната среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В текста на документа, публикуван вчера от Южна Корея, се говореше, че Северът и Югът се канят да подпишат мирен договор, но не беше спомената набелязана дата.

"КНДР и Южна Корея ще обявят край на примирието, продължаващо от 1953 г., за да бъде трансформирано то в мирен договор. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и САЩ ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с участието на Китай) за създаване на система на траен мир", пише в документа, публикуван в южнокорейските медии.

Севернокорейската агенция КЦТА, която на практика няма как да публикува новина, която не е одобрена от режима в Пхенян, съобщи, че двете страни ще следват общата цел за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

"Общата цел (на Севера и Юга) е пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров чрез избавяне от тях", пише в съобщението на КЦТА.

След вчерашната среща на върха Ким Чен-ун не направи изявление, отнасящо се до отказа от ядрената програма.

Освен това изразът "пълно премахване на ядрените оръжия" обикновено не се споменава в централните севернокорейски медии.

Вчера в пограничното селище Панминчжон се състоя историческа среща между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Тези преговори станаха първата среща на върха между Севера и Юга от повече от десет години.

Преди началото им южнокорейският президент по покана на Ким прекрачи демаркационната линия, извършвайки "блиц визита" в КНДР, продължила по-малко от минута.

Ким Чен-ун също прекрачи границата и така стана първият севернокорейски лидер, посетил територията на Южна Корея след 1953 г.

След преговорите лидерите на двете страни подписаха съвместната "Декларация от Панминчжон за мир, процъфтяване и обединение на Корейския полуостров".

КЦТА също така окачестви вчерашната среща на върха като "нов крайъгълен камък" в постигането на общ просперитет и преломен момент за Корейския полуостров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови