Китай първи въведе 'вирусен паспорт'

OFFNews 10 март 2021 в 12:50 1898 0

Снимка Pixabay

На фона на продължаващия дебат "за" и "против" ваксинационните паспорти за пътувания Китай пусна свой "вирусен паспорт" под формата на мобилно приложение, съобщават световните агенции.

Така китайската програма за здравни сертификати е първата въведена такава в световен мащаб. Говорител на външното министерство заяви, че целта на вирусния паспорт е да "подпомогне възстановяването на световната икономика и да се улесни трансграничното пътуване".

Вирусният паспорт ще бъде хартиен или дигитален сертификат, който показва ваксинационния статус на всеки гражданин, видът поставена ваксина, както и всички резултати от PCR и антигенни тестове. Сертификатите ще се получават в платформата WeChat и други подобни китайски приложения чрез сканиран QR код. Услугата стартира вчера и засега е достъпна само в Китай. Вирусният паспорт няма да бъде задължителен.

Междувременно властите в Китай вече изискват сканиран здравен QR код за достъп до вътрешния транспорт и редица обществени места в страната.

Информацията от сертификатите ще бъде достъпна и за здравните власти и в други страни, които ще получават актуални данни за всеки китайски турист.

В момента САЩ и Великобритания обмислят въвеждането на подобни ваксинационни паспорти. По-рано днес и испанският министър на туризма Рейес Марото заяви, че в страната могат да бъдат въведени ваксинационни паспорти още през май, съобщи Ройтерс.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови