Китай осъди книжар на 10 г. за 'незаконен износ на интелигентност в чужбина'

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2020 в 14:38 3633 0

Китайски съд осъди книжар от Хонконг на 10 години затвор заради "незаконен износ на интелигентност в чужбина".

За решението съобщава Би Би Си и допълва, че присъдата провокира правозащитни организации да осъдят жестокостта ѝ и да призоват за освобождаването на мъжа. Това направи и шведският външен министър, защото осъденият Гуй Минхай има и шведско гражданство.

Предисторията

Гуй Минхай е един от петимата собственици на малка книжарничка в Хонконг. През 2015 г., по време на почивка в Тайланд, те внезапно изчезват. Оказва се, че са отведени в Китай. Впоследствие четирима са освободени, а Гуй - който преди това е публикувал книги, касаещи личния живот на членове на Китайската комунистическа партия - остава в затвора.

Със случая се заема и Европейския парламент, който осъжда нарушаването на човешките права и призовава за освобождаването му.

"Не сме имали достъп до процеса" - пише министър Ан Линде в съобщение в Туитър. - Настояваме Гуй да бъде освободен и да имаме достъп до нашия гражданин, за да му осигурим защита.

Допускането на въпросната помощ от Швеция е спряно временно заради взрива от коронавирус - твърди китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс - и ще бъде осъществена, след като проблемът бъде решен, каквото и да означава това за Китай. Оттам твърдят, че правата и интересите на г-н Гуй са гарантирани.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" също се намеси в казуса и във вторник призова за незабавното освобождаване на мъжа, наричайки обвиненията "напълно необосновани".

Принудителна изповед?

Името на Гуй става известно през 2015-а, когато изчезва от Тайланд и се появява в Китай. След изчезването се появяват опасения, че е бил отвлечен от китайски агенти. Китайските власти обаче казват, че петимата са пристигнали в страната доброволно. В един момент книжарят признава, че е участвал във фатален пътен инцидент десетилетие по-рано, а негови поддръжници твърдят, че това признание е направено принудително.

Истинна или не, изповедта праща Гуй за две години в затвора. Няколко месеца след освобождаването му той отново е арестуван, докато пътува към китайската столица Пекин с двама шведски дипломати.

Отзоваване на шведския посланик

През 2019 г. Швеция отзова посланика си в Китай Анна Линдстет, която беше обвинена в посредничество за провеждането на неразрешена официално среща между Ангела Гуй - дъщерята на г-н Гуй - и двама китайски бизнесмени. Ангела Гуй - която надигна публично глас за освобождаването на баща си - заяви, че единият мъж е оказвал натиск над нея, за да приеме "сделка": баща ѝ да бъде съден и осъден само на няколко години затвор, а в замяна тя да спре всяка публична дейност, свързана със задържането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови