Съдбата на Кипър се решава днес

24 март 2013 в 14:07 2046 1

Протест на банковите служители в Кипър срещу плана за затягане на коланите. Снимка: EPA / БГНЕС
Протест на банковите служители в Кипър срещу плана за затягане на коланите. Снимка: EPA / БГНЕС

Ръководството на Еврокомисията ще проведе спешни преговори днес в Брюксел с президента на Кипър, преди срещата на финансовите министри, които ще решат дали да бъде отпуснат спасителен заем от 10 милиарда евро на държавата.

Срещата на 27-те финансови министри започва в Брюксел в 18 часа българско време, а часове преди това президентът на Кипър ще проведе спешна среща с президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой и председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, съобщи АП.

Предиздентът Никос Анастасиадес и финансовият министър Михалис Сарис ще обсъдят с ръководството на ЕС възможностите за изход от финансовата криза преди гласуването в съвета на финансовите министри.

След срещата с Ромпой и Барозу кипърският държавен глава ще разговая с шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Кипър бе предупредена, че спешно трябва да събере 5.8 милиарда евро, за да обезпечи спасителния заем от МВФ и страните от еврозоната. На днешните срещи ръководството на Евросъюза ще прецени кои са адекватните варианти за действие от страна на Кипър и дали икономиката на страната е в състояние да гарантира такъв заем.

Първоначалният план Кипър, която е офшорна зона, да обложи с данък многомилиардните депозити в банките си, предизвика остри реакции и бе отхвърлен.

Според анализаторите решението за Кипър ще е съдбовно и за други от 17-те страни, използващи европейската валута. Ако се стигне до банкрут на държавата или банките й, несигурността ще повлияе и останалите страни, понижавайки кредитния рейтинг на Европа и оскъпявайки заемите на европейските страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови