Капитанът на потъналия ферибот "Севол" осъден на 36 години затвор

Ивайло Анев 11 ноември 2014 в 12:34 2476 0

Фериботът "Севол" превозваше 476 души, когато потъна.

Капитанът на южнокорейския ферибот, който потъна през април, е признат за виновен по обвинение в груба небрежност и осъден на 36 години затвор, съобщава BBC.

Капитанът Лий Йон-сеок е сред 15-те членове на екипажа, срещу които беше заведен процес след потъването на ферибота, една от най-големите морски трагедии в Южна Корея.

Прокуратурата повдигна обвинение в убийство на загиналите при инцидента и призова за смъртното наказание, но съдиите оправдаха Лий по това обвинение.

Тричленен съдебен състав постанови, че прокуратурата не е успяла да докаже най-тежкото обвинение – „убийство чрез предумишлено нехайство”.

Лий, който е на 69 години, най-вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора.

Видеокадри показаха, че екипажът изоставил кораба, след като дал указания на пътниците повечето тийнейджъри да останат по кабините си. Това предизвика възмущение в цяла Южна Корея, както и призиви за тежки наказания.

Съдът призна всички останали 14 оцелели членове на екипажа за виновни по различни обвинения, включително и за небрежност. Те получиха различни присъди, вариращи от 5 до 20 години затвор.

Само 172 от 476 пътници и екипаж на ферибота бяха спасени. 304 от тях са загинали или все още са в неизвестност. 250 от тях ученици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!