Канада: карго за 15 млн. долара изчезна на летище

OFFNews 21 април 2023 в 15:46 1612 0

Летище Пиърсън в Торонто

Снимка Getty Images

Летище Пиърсън в Торонто

Полицията в Канада разследва нагъл грабеж на карго на стойност близо 20 млн. канадски долара (14,8 млн. щатски долара) в злато и други предмети с "висока стойност" на летище "Пиърсън" в Торонто.

В четвъртък вечерта полицията съобщи, че златото и други ценности са били откраднати в понеделник, след като контейнери са били разтоварени от самолет.

"Самолетът е пристигнал на летището рано вечерта. Съгласно нормалната процедура самолетът е бил разтоварен и товарът транспортиран до товарното депо", обясни инспектор Стивън Дуйвестейн.

По думите му в контейнера е имало пратка с висока стойност. Съдържал е злато и други ценни предмети.

Това е една от най-големите кражби в историята на Канада, посочват медиите. 

Златни мини от Северно Онтарио често изпращат кюлчета през летището на града, което обработва почти половината от въздушните товари в страната, отбелязва "Гардиън".

Дуйвестейн заяви, че засега не би нарекъл това "професионална" работа. Той добави, че разследването продължава и инцидентът е изолиран. Полицията не посочи предназначението на откраднатия товар, нито потвърди, че златото все още е в страната.

Това не е първият случай, когато летище в района на Торонто попада в заглавията на вестниците заради кражба на злато. На 25 септември 1952 г. на летище Малтън, предшественик на летище Пиърсън, са откраднати златни кюлчета на стойност 215 000 долара. По онова време това е най-големият обир на злато в канадската история. Коригирана спрямо инфлацията, кражбата днес би била на стойност 2,3 млн. канадски долара, припомня "Гардиън".

По време на този обир шест дървени кутии със злато са взети от стоманена клетка в товарната зона на летището, преди да бъдат натоварени на самолет, пътуващ за Монреал.

"То сякаш просто изчезва", казва един от следователите пред "Торонто Стар" по онова време. Привидно перфектното престъпление, на което няма свидетели, така и не е разкрито.

Предишни кражби на ценни са включвали безценна фотография и огромни запаси от кленов сироп. През 2014 г. извършителят Ричард Валиер отмъква сироп на стойност 17 млн. канадски долара от склад в Квебек, който е част от стратегическия резерв на провинцията. След мащабно разследване извършителят е разкрит и заловен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки