Камерън хвърля оставка, нов премиер ще води преговорите с ЕС

OFFNews 24 юни 2016 в 10:21 15050 29

Британският премиер Дейвид Камерън ще напусне поста си през октомври. Това заяви министър-председателят на Великобритания след историческия референдум на Острова, на който британците гласуваха за напускане на Европейския съюз.

"Ще направя всичко по силите си като министър-председател да успокоя кораба през идните седмици и месеци, но не мисля, че би било правилно да опитам да съм капитана, който направлява държавата ни към следващата си дестинация", каза Камерън.

Премиерът отбеляза, че решението не е било взето лесно, но според него е в интерес на Великобритания да има период на стабилност, а след това е необходимо и ново управление.

Лидерът на Консервативната партия не даде точен срок за назначаване на нов министър-председател, но според него това ще се случи до началото на парийната конференция, започваща на 2 октомври.

Новият премиер трябва да реши кога да стартира процедурата за напускане на ЕС по член 50 от Договора от Лисабон, смята Камерън. 

До думите му той се е борил с цялото си сърце за оставане на кралството като част от Европейския съюз, но Великобритания може да намери начин да се справи и извън него.

Финалните резултати от референдума показаха, че 51,9% от британците са гласували за излизане от ЕС. Най-висока подкрепа за напускането беше отбелязана в Англия, където така гласуваха 53,4%, следвани от Уелс с 52,5%. В Северна Ираландия и Шотландия превес взе мнението за оставане в съюза със съответно 55,8% и 62%, гласували за Великобритания като част от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

29

Руслан

24.06 2016 в 23:24

Дано не се наложи да връщаме жипките.

12147

25

Служител в Лафка

24.06 2016 в 19:41

Нещо важно, което трябва да се разбере - не може да се самозалъгваме, че ЕС не подтиска суверенитета и на други членки, само защото единствено Великобритания се осмели да напраи референдум (за момента). Ако Германия не изкупваше вина за евреите пред света, и в някакъв момент се беше отърсила от така типичното за немците лицемерие, днес определено Меркел нямаше да се прави на самарянка в лицето на псевдо-бежанците, които с право шовинистичното общество не толерира.

63994

23

Red or Dead

24.06 2016 в 17:41




Всички коментари днес
на

....“умните..красивите....интелигентните“....


ми приличат досущ като физиономията на ТАТО от пленума на

10.11.89

12182

21

Raditsa

24.06 2016 в 15:42

Процедурата по излизане ще се точи 10-15 години. Освен това саудитци, катарци, богати руснаци, кувейтци и богати китайци ще обхванат още по-здраво банковата система в Лъндънско - там и сега много от големите бизнесцентрове са на петролопарите от Близкия Изток. Но статутът на асоцииран член е по-полезен ход, както е за Норвегия. Ако искат сменят етикети (примерно), ако не искат - не. Ползват всички привилегии на член, но имат огромна свобода на пазарни маневри. А примерно оттам фалшиви стоки не минават, за разлика от Испания и Полша примерно - свинско месо, пуешко и пр.