Извергът, избил 49 мюсюлмани в Нова Зеландия, отмъщавал и за Шипка и Булаир

OFFNews Последна промяна на 15 март 2019 в 10:27 45098 19

В терористичния акт в Нова Зеландия, при който бе открита стрелба срещу две джамии и по последни данни има 49 загинали, се появи и българска връзка.

Мъжът, който пое отговорност за нападението, е оставил манифест от 37 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

Човекът, който в Туитър се представя като Брентън Тарант от Австралия, заявява, че отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност - като кланетата на християни в Европа при османското нашествие.

Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г.

На друг от пълнителите на автомата на терориста е написано "Битката при Булаир 1913 г."

Доколко терористът познава историческите събития е доста съмнително. Защитата на прохода Шипка завършва с победа на българските опълченци и руските войски и има важна роля за Освобождението на България.

Второто събитие, свързано с нашата история - битката при Булаир, се провежда на 8 февруари (26 януари стар стил) 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-ти турски корпус. Боят се води в района на Булаир и старата крепост Цимпе. Той също завършва с победа за България.

Нападенията срещу двете джамии са станали в град Крайстчърч в петъчния ден за молитва. По-рано новозеландските власти потвърдиха за 40 загинали и 20 тежко ранени при стрелбата.

„Това може да бъде описано само като терористично нападение, добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Тя допълни, че две взривни устройства, свързани със заподозрени превозни средства, вече са открити и обезвредени.

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

19

KhanKrum359

16.03 2019 в 14:37

"...Боят се води в района на Булаир и старата крепост..."
Тоя здраво се е объркал: Булаир е място на една от легендарните победи на българската армия и ако е имало клане, то е било в обратна посока - около 10 хиляди български войника с 36 оръдия побеждават над 37 хилядна турска войска с 78 оръдия. Жертвите са около 5 хиляди убити и около 10 хиляди ранени от турска страна (почти половината) срещу паднали 114 български герои и 437 ранени... Но генерал Тодоров не е бил терорист и не е клал цивилното население, а е водил военна битка, която е спечелил блестящо, доказвайки, че числеността не винаги е решаваща...

4000

12

tchit64

16.03 2019 в 07:53

И защо "изрода" ... в днешно време вибаните резн@ци постоянно убиват християни но естествено за тях никой не пише. Например в Египет р@заните избиват копти християни всеки ден. Не се сещам пак там ли беше гръмнаха някакъв автобус с деца християни - ЩО НИКОЙ ненададе вой като сега?

21755

11

spirit оригиналът

15.03 2019 в 21:04

Не е лошо авторътКалоян Константинов да напише и еднаа дълга статия със заглавие :Да мразиш мюсюлманите в Нова Зеландия без никога да си ги срещал"