Израелски обстрел близо до офис на Международния комитет на Червения кръст взе 22 жертви

OFFNews 22 юни 2024 в 09:15 899 0

Войната в Газа

Снимка GettyImages

Войната в Ивицата Газа

Израелски обстрел в близост до офиса на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Газа е взел 22 жертви и е ранил 45 души. Освен това по сградата на МКЧК има материални щети, съобщава Франс прес.

"Този инцидент предизвика масиран приток на ранени към полевата болница на Червения кръст, разположена наблизо, която прие 22 загинали и 45 ранени", пише МКЧК в социалната  мрежа Х.

Организацията осъжда сериозните инциденти от последните дни, "които застрашават живота на хуманитарните работници и на цивилните".

Вчера израелската армия (ЦАХАЛ) засили ударите си по Ивицата Газа и размени нови удари с ливанската шиитска групировка "Хизбула".

Министерството на здравеопазването, управлявано от "Хамас" съобщи за 25 загинали и 50 ранени, обвинявайки израелците, че "са насочили ударите си към палатките на разселените цивилни в Ал Мауаси", район в южната част на Ивицата Газа близо до Рафа.

Говорител на израелската армия заяви пред АФП, че "първоначалното разследване показва, че няма индикации за нанасяне на удар от страна на ЦАХАЛ в хуманитарната зона Ал Мауаси"

"Инцидентът се разследва", добави говорителят.

Междувременно катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани каза, че има определен напредък в преговорите за спиране на огъня в Ивицата Газа, но остават някои различия между воюващите страни.

На свой ред, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че в Газа цари "пълно беззаконие" и призова Израел да възстанови реда, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ за цивилното население.

"Повечето от камионите с хуманитарна помощ сега се разграбват", каза вчера Гутериш и упрекна Израел, че не позволява на ООН да създаде палестинска гражданска полиция за охрана на хуманитарните доставки.

"В Газа цари пълен хаос и в по-голяма част от анклава няма действащи власти", допълни Гутериш.

"Като окупационна власт Израел следва да възстанови обществения ред, доколкото това е възможно и да улесни безопасния хуманитарен достъп, за да може хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се цивилни", посочи говорителят на ООН Фархан Хак.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови