Израел нанесе въздушни удари по Ивицата Газа след смъртоносна престрелка

OFFNews 23 февруари 2023 в 07:52 2524 0

Черен дим се издига над едно от ударените места в Газа

Снимка Getty Images

Черен дим се издига над едно от ударените места в Газа

Палестински бойци в Газа изстреляха ракети по Южен Израел, а израелски самолети нанесоха удари по цели в крайбрежния анклав рано сутринта в четвъртък, след като в смъртоносна престрелка с израелски войски на окупирания Западен бряг бяха убити 10 палестинци, предадоха Франс прес и АП.

Черен дим се издига над едно от ударените места в северната част на град Газа малко след 6 часа тази сутрин местно време.

В прессъобщение израелската армия съобщава, че нанася удари в Ивицата Газа.

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) са поразили управляван от Хамас обект за производство на оръжие, съобщи техен говорител. Ударили са също военен комплекс, използван от палестинската паравоенна организация за съхранение на военноморско оръжие. Той е разположен близо до джамия, медицинска клиника, училище, хотел и полицейски участък, допълва Jerusalem Post.

Карта на мястото, където са ударили ЦАХАЛ. ©ЦАХАЛ

По-рано от Газа бяха изстреляни шест ракети, пет от които са били прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол", а шестата е паднала в ненаселен район.

Палестинските ракетите са били изстреляни в отговор на рейда на ЦАХАЛ в Наблус в сряда. Операцията бе с цел задържането на трима заподозрени, които са планирали да извършат терористични нападения. По данни на палестинските медии при рейда са били убити 10 палестинци, а 97 са били ранени.

След рейда групировката "Леговището на лъвовете" заплаши да "отвърне на удара на окупационната държава" Израел, която щяла да понесе два пъти по-големи загуби от тези в Наблус.

Последното кръвопролитие удължава един от най-смъртоносните периоди от години между израелци и палестинци на Западния бряг, където от началото на годината десетки палестинци бяха убити от израелски огън. При палестински нападения срещу израелци през 2023 г. са убити 11 души.

Насилието се случва през първите седмици от управлението на новото крайнодясно правителство на Израел с премиер Бенямин Нетаняху, което обещава да заеме твърда позиция спрямо палестинците и се ангажира да ускори изграждането на селища върху земите, които палестинците претендират за бъдеща държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков