Израел и Хамас се споразумяха за прекратяване на огъня

Договориха се с посредничеството на Египет. Часове преди примирието започна и последна размяна на удари

OFFNews 20 май 2021 в 23:41 3013 0

Снимка БТА/AP

Израел и Хамас съобщиха тази вечер, че са постигнали споразумение за спиране на огъня след 11 дни на размяна на удари, съобщи Би Би Си.

В ивицата Газа Хамас потвърди влизането в сила на това примирие в 02:00 ч. местно време в петък.

Кабинетът по сигурността одобри единодушно препоръката на ръководителите по сигурността за приемане на египетската инициатива за двустранно, безусловно прекратяване на огъня, посочиха в изявление и израелските власти.

Египетският президент Абдел Фатах Сиси е наредил две делегации да наблюдават за изпълнението на примирието.

Междувременно в Южен Израел зазвучаха сирени. Съобщава се и за нови въздушни удари. Твърди се, че са били изстреляни от Газа. Палестински медии също съобщават за удари над спорната територия.

Бойците от Хамас ще останат в готовност, докато не бъдат финализирани подробностите по примирието, каза пред агенция Асошиейтед прес Али Бараке - представител на Хамас.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви след разговор с израелския външен министър Габи Ашкенази, че официален Вашингтон очаква прекратяване на огъня.

От началото на конфликта в Газа са убити най-малко 232 души, сред които над 100 жени и деца. Израел съобщава за 150 загинали военни в Газа и 12 цивилни в страната, сред които и две деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews