Южна Корея отваря църквите, само 8 нови заразени с COVID-19

Ще се възобновят и футболните мачове, но без публика

OFFNews 19 април 2020 в 16:21 2119 0

Южна Корея ще запази политиката си за социална дистанция още 16 дни, смятано от днес, но въвежда облекчения за църквите и някои спортни дейности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес властите съобщиха, че броят на новите случаи на коронавирус за денонощие е спаднал до едноцифрено число (осем), което се случва за първи път от два месеца, посочва Асошиейтед прес.

Въвеждането на облекчения означава, че вече не е необходимо високорискови места като църквите да се затварят, а спортни прояви като футболните мачове ще може да се възобновят, но без публика.

"Най-безопасно е да се запази строгото социално дистанциране, но това не може да се осъществи лесно на практика. Трябва да намерим средно положение", заяви премиерът Чун Се-кьон на предавана по телевизията среща с правителствени представители.

Ако успеем да поддържаме стабилно управление на сегашното равнище, ще можем да преминем към "обичайно социално дистанциране от 6 май", каза той.

Според здравните власти това ще даде възможност за задействане на икономиката, като наред с това се спазват насоките за дезинфекция и предотвратяване на разпространението на вируса в ежедневието на хората.

По-рано днес властите призоваха хората да продължат да спазват правилата за социално дистанциране въпреки драстичния спад при новите случаи.

Бдителността за вируса трябва да се запази, тъй като взривовете на заразата в чужбина не са стабилизирани и продължават да идват съобщения за непроследими местни инфекции, предупреди директорката на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията Джон Ун-кьон.

Тенденция на спад в новите случаи в Южна Корея е добра новина, но със съжаление трябва да кажа, че не можем да направим оптимистична прогноза по отношение на пандемията от коронавируса, каза тя.

Здравните власти остават нащрек за възможността нерегистрирани пациенти с неизвестно местонахождение или пациенти със слаби или без симптоми за предизвикат значителни групови заразявания, обясни Джон Ун-кьон.

Около 30 процента от всички случаи в Южна Корея са хора, които са били без симптоми, когато е било установено, че имат коронавирус, отбеляза тя.

С новите осем, заразените с коронавирус в Южна Корея стават 10 661. Пет от новите случаи са внесени от чужбина. Смъртните случаи са се увеличили на 234.

В телефонен разговор с южнокорейския си колега Мун Дже-ин вчера американският президент Доналд Тръмп е изразил признателност към Южна Корея за предоставените на САЩ тестове за Ковид-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови