Италия се съгласи да приеме мигранти

OFFNews 24 юли 2018 в 08:50 3632 0

Снимка ЕПА, архив

Италия ще разреши на корабите с мигранти да акостират край бреговете ѝ, докато в Европейският съюз се постигне споразумение за разселването на новопристигналите. Това обяви външният министър Енцо Моаверо Миланези, който потвърди, че Италия ще продължи да приема плавателните съдове в продължение на пет седмици, докато се предоговори сегашната политика на Съюза.

Страната е основната, през която африканските мигранти пристигат в Европа по море, но иска тежестта на миграцията да бъде споделена и от останалите страни от ЕС.

След разговор с германския си колега Хайко Маас в понеделник Миланези обяви, че италианските пристанища остават отворени, докато бъде постигнато споразумение, което да предотврати риска от това всички новопристигнали да се заселят в една държава.

През юни министър-председателят на Италия Джузепе Конте предупреди, че Шенгенската зона ще бъде в опасност, ако в ЕС не се постигне консенсус по въпроса за миграцията. Същия месец италианското правителство отказа да приеме повече от 600 мигранти. В крайна сметка корабът бе пренасочен към испанско пристанище. Друг кораб акостира в Малта, след като 8 държави от ЕС се съгласиха да приемат определен брой от хората на борда. Тогава Италия отново отказа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!