ISW: Украинците подобряват уменията си да прихващат дронове с голям обсег

OFFNews 08 юли 2024 в 10:15 4529 0

Дрон FPV

Снимка Интернет

Дрон FPV.

Украинските оператори на безпилотни самолети подобряват уменията си да прихващат руски дронове с голям обсег, пише в редовен доклад базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Според експертите подобни технологични нововъведения могат да позволят на украинските сили да намалят натоварването на средствата за противовъздушна отбрана, ако бъдат успешно приложени в цялата страна.

На кадри, публикувани на 1 юни, се вижда как украинските сили използват безпилотни летателни апарати FPV, за да насочат руски тактически разузнавателен дрон "Зала" и друг разузнавателен дрон със среден обсег "Орлан-10".

В края на юни украинските военни публикуваха и кадри, на които украински дрон прихваща руски БЛА Lancet във въздуха на път за Харков.

Изглежда, че както украинските, така и руските сили подобряват възможностите си за използване на безпилотни летателни апарати на тактическо ниво, но ISW все още не е открила доказателства за това, че руските сили използват дронове FPV за нанасяне на удари във въздуха срещу безпилотни летателни апарати камикадзе или разузнавателни БЛА с голям обсег на действие.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството