ISW: Битката при Херсон не е приключила, но думите на Шойгу не са капан - Русия се изтегля

OFFNews 10 ноември 2022 в 11:23 10811 1

Карта на бойните действия към 15 ч на 9 ноември.

Снимка ISW

Карта на бойните действия към 15 ч на 9 ноември.

Битката при Херсон не е приключила по същество, но руските сили навлязоха в нова фаза - приоритетно се изтеглят през реката и забавят украинските сили, вместо да се стремят да спрат изцяло украинското контранастъпление. Обявеното в режисирана телевизионна среща руско изтегляне от Херсон не е капан, целящ да въвлече украинските войски в скъпоструващи боеве край града, както предполагат украински и западни източници.

Уверението дава американският Институт за изследване на войната (ISW) в днешната си сводка за бойните действия, актуална към 15 ч на 9 ноември.

„Изтеглянето на руските войски от западния бряг на река Днепър едва ли е капан, целящ да въвлече украинските войски в скъпоструващи боеве край град Херсон, както предполагат някои украински и западни източници. ISW вече е наблюдавал много индикатори, че руските сили, военни и икономически активи и окупационни елементи постоянно се изтеглят от западния бряг на река Днепър, а руските официални лица предвиждат и се подготвят за изтеглянето по начин, който е несъвместим с кампания за заблуда и капан на украинските войски“, се казва в текста.

На 9 ноември руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди руските сили да се изтеглят незабавно от западния (десен) бряг на река Днепър към източния (ляв). Заповедта си той даде по време на силно режисирана телевизионна среща с командващия руските въоръжени сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин.

“Изтеглянето на целия руски контингент през река Днепър ще отнеме известно време и все още не е ясно дали руските сили ще успеят да го извършат в относително добър ред под украинския натиск. Битката при Херсон не е приключила, но руските сили навлязоха в нова фаза - приоритетно изтеглят силите си през реката в добър ред и забавят украинските сили, вместо да се стремят да спрат изцяло украинската контраофанзива”, пише ISW.

Експертите му заключават на база хода на събитията, че украинската контраофанзива по посока на Херсон от август насам (координирана кампания за пресичане, целяща да принуди руските сили да се изтеглят през Днепър, без да се налагат големи украински сухопътни офанзиви) вероятно е успяла.

Украинските сили проведоха целенасочена и добре изпълнена кампания за насочване към руски райони за концентрация, военни средства и логистични възли в Херсонска област, за да направят по-нататъшните руски позиции на западния бряг несъстоятелни, без да се налага провеждането на мащабни и скъпоструващи сухопътни маневри за освобождаване на територията.

Украинските войски започнаха постоянни атаки по мостовете на река Днепър и се насочиха към снабдителни центрове и складове за боеприпаси на източния бряг на Днепър, които влошиха способността на руските сили да снабдяват западния бряг. Украинските сили комбинираха тези удари с разумни и успешни наземни атаки по ключови места. Тази кампания доведе до успех. Суровикин директно признава, че руските сили не могат да снабдяват групировката си в Херсон и околностите поради украинските удари по критични руски линии за снабдяване на западния бряг.

Руски източници, цитирани от ISW, отбелязват, че изтеглянето е естествена последица от целенасочените и систематични украински удари, които са коствали на руските части на западния бряг основните ѝ снабдителни артерии, което постепенно е намалило общите им сили и възможности.

"Руските командири със сигурност ще се опитат да забавят украинското напредване, за да поддържат организирано изтегляне, и някои сили може да останат, за да забавят украинските войски в самия град Херсон - но тези боеве ще бъдат средство за постигане на целта да се изтеглят възможно най-много руски части в добър ред" - твърди ISW.

Руски източници считат, че това е голямо поражение за руските сили, тъй като те губят територия, която Русия е анексирала и обявява за своя.

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин обаче изрази подкрепата си за изтеглянето и го нарече "най-голямото постижение", направено от Суровикин, поради заявеното от него желание да запази безопасността на руските войски. Чеченският лидер Рамзан Кадиров се съгласява с оценката на Пригожин и твърди, че Суровикин е спасил живота на хиляди хора и търси по-изгодни позиции.

Изглежда, че Кремъл и висшите руски командири са извлекли информационни и военни поуки от предишни неуспехи и вероятно ще ги приложат при представянето и провеждането на това изтегляне, отбелязва ISW и тълкува факта, че руският президент Владимир Путин не е коментирал изтеглянето. Това предполага, че "Кремъл представя изтеглянето като чисто военно решение".

Украинските военни представители до голяма степен запазиха оперативно мълчание относно ситуацията в Херсонска област на 9 ноември въпреки потвърждението от страна на руски военни представители, че руските войски се изтеглят от западния бряг на река Днепър. Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че руските сили продължават отбранителните си действия и се опитват да подготвят позиции за отстъпление. Съветникът в канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че Украйна не е забелязала признаци, че руските войски ще се оттеглят без бой - което съвпада с оценката на ISW, че руските сили ще проведат бойно изтегляне. Украински военни източници призоваха за оперативно мълчание поради очакванията за скорошен украински успех на фронтовата линия.

Руски военен блогър съобщава, че руските войски подкопават мостове по ключови маршрути за изтегляне и провеждат контролирано изтегляне от населени места северозападно и североизточно от град Херсон.

Руското министерство на отбраната (МО) продължава да твърди, че руските войски са отблъснали украински атаки в северната част на Херсонска област северозападно от Берислав около Садок, Качкаровка и Пятихатки.

На 9 ноември украинските войски продължават успешната си кампания по пресичане на руските райони на концентрация в Херсонска област на фона на съобщения за руско отстъпление. Жителите съобщават за експлозии и активиране на руската противовъздушна отбрана в района на Нова Каховска област около Нова Каховска, Каховска и Любимивка (на 70 км източно от град Херсон). Южното оперативно командване на Украйна потвърди, че украинските удари са унищожили руски складове с боеприпаси в Снегуривка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

12.11 2022 в 23:53

Да изтегля се, война.
5. Този, който хвърля цялата си армия, за да получи предимство, няма да го постигне
 
X

Да помогнем на украинските деца!