Исторически ход: Финландските президент и премиер се обявиха за влизане в НАТО

OFFNews 12 май 2022 в 10:42 6280 4

Финландските власти обявиха днес, че са "за" подаване на молба за членство в НАТО, с което проправят пътя за разширяване на алианса на фона на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Драматичният ход на Финландия беше обявен от президента Саули Нийнистьо и министър-председателя Сана Марин в съвместно изявление. Това означава, че Финландия почти сигурно ще поиска членство в НАТО, въпреки че остават няколко стъпки, преди да започне процесът на кандидатстване. Очаква се съседна Швеция да вземе решение за присъединяване към НАТО през следващите дни, допълва АП.

Финландия има 1340-километрова сухопътна граница с Русия. Кремъл предупреди за "военни и политически последици", ако Швеция и Финландия решат да се присъединят към НАТО. Ако те подадат молба, ще има междинен период, който ще продължи от момента на подаване на молбата до момента, в който парламентите на всички 30 членове на НАТО я ратифицират.

"Сега, когато моментът за вземане на решение наближава, ние заявяваме единните си становища, също и за информация на парламентарните групи и партии", заявиха Ниинистьо и Марин в общото изявление. "Членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия", посочват те.

"Като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен съюз", заявяват още те. "Финландия трябва незабавно да подаде молба за членство в НАТО. Надяваме се, че националните стъпки, които все още са необходими за вземането на това решение, ще бъдат предприети бързо през следващите няколко дни."

Изявлението идва ден след като британският министър-председател Борис Джонсън посети Финландия и Швеция, за да подпише споразумение за военно сътрудничество. Обединеното кралство се ангажира да се притече на помощ на Швеция и Финландия, ако двете скандинавски държави бъдат нападнати.

През 2017 г. Швеция и Финландия се присъединиха към ръководените от Великобритания Съвместни експедиционни сили, които са предназначени да бъдат по-гъвкави и да реагират по-бързо от по-големия алианс на НАТО. Той използва стандартите и доктрината на НАТО, така че може да действа съвместно с НАТО, ООН или други многонационални коалиции. Напълно оперативни от 2018 г., силите са провели редица учения както самостоятелно, така и в сътрудничество с НАТО.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари Финландия и Швеция обмислят дали да се откажат от историческия си неутралитет и да се присъединят към 30-членния НАТО, припомня АП.

Ако Финландия стане член на НАТО, това ще означава най-голямата промяна в политиката на скандинавската страна в областта на отбраната и сигурността от Втората световна война насам, когато тя води две загубени войни срещу Съветския съюз.

По време на Студената война Финландия не се присъедини към НАТО, за да не провокира Съветския съюз, а предпочете да остане неутрален буфер между Изтока и Запада, поддържайки добри отношения с Москва, както и със Съединените щати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс ще посрещне Финландия и Швеция - и двете страни имат силни и модерни армии - с отворени обятия и очаква процесът на присъединяване да бъде бърз и гладък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

6

офф бее

12.05 2022 в 14:16

Според мен путлер е агент на ЦРУ. Иначе не мога да си обясня всички простотии, които натвори, и то в ущърб на собствената си страна. Тоя сипва в мелницата на САЩ със всичка сила...

2550

4

alfakentavur

12.05 2022 в 13:08

Действието Новия СССР да нападне Украйна има обратното по посока, но много по-голямо по сила противодействие :)
И тази сила, видно от статията, продължава да се увеличава.

2099

2

Mateevk

12.05 2022 в 12:14

Нека да честитим новата придобивка на приятелската нам страна - още 1340 км. граница с НАТО! Ще стане като във вица за майстора от Трън, който отишъл на море със сина си. И докато синът му въодушевено и с неособено цензурни думи изкоментирал наличието на безброй женски тела по бански на плажа, баща му изрекъл - Що е песък за мазане!

2550

1

alfakentavur

12.05 2022 в 10:44

За пореден път "специалната операция" постига целите си :)
 
X

Елена, която върна наградата