Испански производител на реактивни гранати за Украйна получи писмо-бомба като това за украинския посланик

Трети пакет е изпратен до авиобазата на НАТО в Торехон де Ардоз, откъдето са изтребителите, изпълняващи "ер полисинг" над България

OFFNews 01 декември 2022 в 09:54 4045 5

C90-CR

Снимка Instalaza

Испанските C90-CR, произвеждани от "Инсталаза" се използват ефективно от ВСУ в борбата срещу руските танкове.

Испанският производител на оръжие „Инсталаза“ получи писмо-бомба в сряда вечерта, само часове след като бомба с подобни характеристики избухна в посолството на Украйна в Мадрид. Писмото-бомба, адресирано до украинския посланик в Испания, избухна по обяд, нанасяйки леки наранявания на един от служителите в посолството. При инцидента в оръжейната фирма пострадали няма. 

В случая с испанската компания „Инсталаза“ в Сарагоса в автономната област Арагон служителите са идентифицирали експлозива вечерта, извикали са полицията и експлозивът е бил неутрализиран без някой да пострада, съобщи местният вестник „Ел Хералдо де Арагон“. Украинският подател върху плика накарала служители на компанията да се усъмнят и да се обадят в полицията. Властите взели всички мерки като при терористична опасност - отцепили за пешеходци цялата улица  "Асалто" до крайбрежната алея "Ечегарай", част живеещите около мястото на инцидента били помолени да спуснат щорите на прозорците си.

Instalaza е компания със седалище в Сарагоса, която проектира и произвежда военно пехотно оборудване от 1943 г. Това е една от испанските компании, които произвеждат оръжия, които правителството изпраща в Украйна за защита срещу руска инвазия.

В частност „Инсталаза“ произвежда реактивни гранати, използвани от украинската армия във войната с Русия. В началото на войната министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви, че Киев ще получи 1370 от тях. Испанските гранати бяха много ефективни в борбата срещу руските танкове в началото на войната при битката за Киев и областта.

Според първоначална информация на "Ел Периодико де Арагон" и върху двата плика стои един и същ украински подател. 

Следобед на 30 ноември стана известно, че служител на украинското посолство в Мадрид е получил средни наранявания при експлозия на писмо-бомба. Испания е класифицирала инцидента като терористично престъпление.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба инструктира незабавно да се засили сигурността на всички украински посолства в чужбина и също така призова испанския си колега да предприеме спешни мерки за разследване на нападението срещу украинската дипломатическа мисия, съобщава "Украинска правда".

В четвъртък сутринта писмо-бомба е получено и в авиобазата на НАТО в Торехон де Ардоз, където се намира Центърът за комбинирани въздушни операции на пакта. Зоната на отговорност на базата обхваща европейското въздушно пространство на НАТО на юг от Алпите, там са базирани и самолетите на испанските ВВС, които изпълняват съвместен "ер полисинг" с българските ВВС у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

5

бай Падежко

02.12 2022 в 03:01

Неврак, не се хаби с форуми. С твоя хъс си за фронтовата линия (уф, пак забравих, че беше "операционна линия").

1930

4

Муню

01.12 2022 в 12:07

До 1.
нее, те са дебили!
Благодарение на техния вожд, сега цял свят ги ненавижда.
Като няма умствен капацитет ползваш с каквото можеш.

22548

2

dolivo

01.12 2022 в 10:40

ФСБ не спи - пак с терора по служителите почна

Стандартна руска практика, мазните тетрадки със КГБ стратегии са разгърнали

345

1

Джендо Джедев

01.12 2022 в 10:19

Рашняците не са терористи, не! ;)