Ислямска държава се финансирала с преводи през PayPal и eBay

OFFNews 11 август 2017 в 11:29 2737 0

Американските следствени органи за разкрили световна финансова мрежа, възглавявана от член на "Ислямска държава", с която незаконно са насочвани средства към предполагаем джихадист в САЩ чрез подправени транзакции през eBay и PayPal, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на писмени показания във ФБР. 

Според изданието средствата са достигали до американския гражданин Мохамед Елшинави, който е арестуван преди повече от година в щата Мериленд. 

ФБР е следило дълго Елишнави и така забелязало признаците за съществуването на финансовата мрежа. 

В обвинителния акт е записано, че Мохамед Елишнави се е заклел във вярност на ИДИЛ и е продавал принтери в eBay като прикритие за получаване на пари през PayPal. 

Мохамед Елишнави съобщил на следователите, че е получавал указания да използва получените пари за "операционни цели" в САЩ, в това число за осъществяване на атентати. Той е отрекъл да е поддържал ИДИЛ и сега се намира в ареста, очаквайки началото на делото срещу него, допълва Wall Street Journal, цитирана от РИА Новости. 

Според писмените показания ФБР смята, че Елишнави е бил част от финансова мрежа, която се е простирала от Великобритания до Бангладеш, при която е използвана подобна схема за финансиране на терористичната организация. Начело на финансовата мрежа е стоял един от ръководителите на "Ислямска държава" в Сирия Сифул Суджан, който е убит в края на 2015 г. 

Финансовата мрежа е работила чрез основана от Суджан британска технологична компания, която е имала и офиси в Бангладеш, като джихадистът е започнал и създаването на филиал в Турция. 

В разпространените документи се посочва, че във Великобритания и Бангладеш са задържани и още няколко предполагаеми членове на финансовата мрежа. 

От eBay обявиха, че политиката на компанията е безкомпромисна по отношение на криминални действия на пазара. Оттам допълват, че компанията съдейства на следствените органи. 

От PayPal пък коментираха, че компанията "влага значително време и ресурси в работата по предотвратяване на терористична активност в рамките на платформата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови