"Ислямска държава" потвърди смъртта на лидера си

OFFNews 11 юли 2017 в 13:01 2723 0

"Ислямска държава" потвърди, че лидерът ѝ е убит в кратко съобщение, цитирано от иракската агенция "Сумария нюз", пише РИА Новости. 

В съобщението се посочва, че Ибрахим Абу Бакр ал Багдади е загинал и скоро ще бъде обявено името на неговия наследник, без да се посочват повече подробности. 

Сирийският център за наблюдение на правата на човека също обяви новината, като посочи, че има "потвърдена информация" за смъртта на Ал Багдади.

Информация за възможната гибел на Ал Багдади се появи в средата на юни, като тогава стана ясно, че той вероятно е загинал по време на бомбардировка в Ракка. От щаба на терористите обаче не потвърдиха новината. 

Възможно е Ал Багдади да е загинал по време на бомбардировка в Ракка на водената от САЩ западна коалиция на 11 юни или при руска атака на 28 май. 

Името на Ал Багдади стана известно през 2014 година, когато той обяви създаването на ислямски халифат. За него на практика няма достоверни сведения.

Предполага се, че е роден през 1971 година в Ирак и е бил имам в джамия в Багдад. По-късно е възглавил иракско подразделение на "Ал Кайда", а след това неговата организация се е превърнала в "Ислямска държава" и се е откъснала от "Ал Кайда". 

Ал Багдади е един от най-търсените терористи в света, а за главата му се предлагат 25 млн. долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови