Исландия пред предсрочни избори заради "Досиетата от Панама"

OFFNews 04 април 2016 в 12:40 5153 4

Министър-председателят Сигмундур Давид Гунлаугсон и съпругата му Анна Палсдотир

Очаква се премиерът на Исландия да бъде изправен пред искане за оставката му и за провеждането на предсрочни избори, след като журналистическото разследване "Досиетата от Панама" разкриха, че той е сред високопоставените политици по света, които имат връзки с потайната компания, осигурявала укриване на данъци чрез офшорни компании, пише британският в. "Guardian".

Документите разкриха, че министър-председателят Сигмундур Давид Гунлаугсон и неговата съпруга са укрили милиони долари от инвестиции чрез тайна офшорна компания. Двамата купили офшорната компания Wintris през 2007 г. Премиерът не е декларирал дела си в компанията, когато е влязъл в парламента през 2009 г. Той продал неговите 50% от компанията на съпругата си за 1 долар осем месеца по-късно.

Казва, че е не е нарушил правилата и че неговата съпруга не се е облагодетелствала финансово.

Офшорната компания е била използвана, за да бъдат инвестирани милиони долари от наследство, според документ, подписан от съпругата на Гунлаугсон Анна Палсдотир през 2015 г.

В същото време документи, изтекли чрез "Досиетата от Панама", показват, че премиерът е имал генерално пълномощно, което му е дало правата да се разпорежда с компанията без ограничения на правомощията.

Съдебни архиви показват, че Wintris е направила значителни инвестиции в три големи исландски банки, които се сринаха по време на финансовата криза, която започна през 2008 г. Фирмата е вписана като кредитор, претендиращ за възстановяването на милиони долари след фалитите на банките.

Гунлаугсон стана министър-председател през 2013 година и е участвал в преговори за банките, които вероятно са повлияли на стойността на облигациите, притежавани от Wintris.

Тази седмица опозиционни лидери ще обсъждат възможността да поискат предсрочни избори.

Очаква се в понеделник премиерът да бъде обвинен от опонентите си, че е скрил от избирателите си, че е в голям финансов конфликт на интереси.

Бившият министър-председател Йохана Сигурдардотир каза, че Гунлаугсон би трябвало да подаде оставка, ако не е в състояние бързо да си върне общественото доверие и го призова бързо да изясни ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови