Ирина Бокова ще е на Червения площад за 9 май

OFFNews 09 април 2015 в 20:40 8826 30

Снимка БГНЕС

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова е приела поканата да присъства на тържествата в Москва на 9 май по случай победата над фашизма.

"Празнуването на края на Втората световна война е много важно. Трябва да се пази историческата памет", заявява Бокова в интервю за ТАСС.

Генералният секретар на ЮНЕСКО напомня, че неотдавна в Москва е открит Център на толерантността. "Това ще бъде и повод да посетя центъра", коментира тя в интервюто. Тази година е и 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО. За юбилея генералната секретарка заявява:

"ЮНЕСКО е саздадена за разпространяване на принципите на хуманизма. Тази идея е била важна преди 70 години, но е актуална и днес. Виждаме какво става по света - как лесно се разрушават културни ценности, как се преследват религиозни малцинства. Създаването на благоприятни икономически условия не гарантира съхраняването на планетата. Нужно е да се разпространяват хуманните принципи".

ТАСС припомня, че Барак Обама, Ангела Меркел, Доналд Туск и Дейвид Камерън вече са отказали да присъстват на парада на Червения площад. Все още не е приключила сагата с президента на Чехия, който обяви, че ще ходи на тържествата, но след възникналия скандал между него и американския посланик в Прага, правителството още не е решило дали да му отпусне командировачни. ТАСС съобщава, че в Кремъл вече е изготвен списък на чуждестраните гости, които ще присъстват на Червения площад за честванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!