Quantcast

Ирина Бокова: Трябва да има равноправен диалог на различните култури (галерия)

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2015 в 17:36 5182 1

1/1
Ирина Бокова с ректора на УНСС Стати Статев.

Снимка Сергей Антонов

Ирина Бокова с ректора на УНСС Стати Статев.

„За мен солидарността е взаимопомощ и сътрудничество между Севера и Юга и равноправен диалог на различните култури", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Тя направи своето изказване по време на получаването на званието "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство.

Високото отличие й се присъди за изключителен принос и активна дейност за развитие на образованието, науката и културата, многостранната дипломация, междукултурния диалог и опазването на световното и националното културно наследство.

Бокова пледира за "една нова мисловна нагласа за обществено политическа наредба", която тя е нарекла „Нов хуманизъм за 21 век".

Според нея този „Нов хуманизъм за 21 век" може да се опише само с една дума и понятие - солидарност и споделяне.

„Мир основан само на междуправителствени, икономически и политически споразумение не би могъл да осигури единодушното трайно искрено съгласие на народите. Следователно този мир трябва да бъде установен на базата на интелектуалната и моралната солидарност на човечеството", обясни Бокова.

Бокова не пропусна да коментира случилото се в Париж, като каза, че трагедията е "предупреждение да гледаме на нашите многообразни общества от гледна точка на интегритета, но е и предупреждение да не попадаме в капана на различието и омразата".

Директорът на ЮНЕСКО подчерта за пореден път, че крайната цел на ООН е да изкорени крайната бедност в света до 2030 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2015 в 18:01

А-а-а-а-а-а! ХА! Отдавна чаках стария вмирисан турук да проговори - и ето съхата риба проговори. И акво, моля ви се? Ами естествено, "равноправен диалог на различните култури" и О, Да :)) "нова мисловна нагласа", "Нов хуманизъм за 21 век" ...също не би било зле и нови чорапи, нов хладилник и нов аквариум за дъртата баракуда! Ей че смешно почва новата година. Баракуда хонорис кауза.