Борисов: Kaбинетът подкрепя Бокова за шеф на ООН

OFFNews 09 януари 2015 в 14:25 5582 4

пресцентър на МС

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

По време на разговора си двамата още веднъж осъдиха остро нападението във Франция срещу сатиричното списание „Шарли ебдо” като посегателство срещу свободата на словото и изразиха убеждението си, че световната общност ще работи заедно срещу заплахите пред сигурността и мира.

В рамките на срещата премиерът и генералният директор на ЮНЕСКО разговаряха за отбелязването на 70-та годишнина от създаването на Организацията, както и за ползотворното сътрудничество с България, което ще продължи и занапред.

Министър-председателят посочи, че Бокова може да разчита на подкрепа от страна на правителството при кандидатура за поста генерален секретар на ООН.

Премиерът Борисов разговаря с Ирина Бокова и за редица проекти като реставрацията на базиликата „Плиска”, проучванията на комплекса Перперикон и Националния музеен комплекс. Министерският съвет ще подкрепи финансово и реставрацията и консервацията на крепостта „Трапезица”.

Освен с министър-председателя Бокова ще се срещне още с патриарх Неофит и с президента Росен Плевнелиев. В понеделник се очаква генералният секретар на ЮНЕСКО да бъде удостоена с титлата "Почетен гражданин на София" от градоначалника Йорданка Фандъкова и да получи титлата "доктор хонорис кауза" на УНСС. В програмата й е предвидено още да изнесе лекция в Софийския университет и да присъства на галавечер, посветена на 100 години българско филмово изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови