Иранска нобелова лауреатка за мир призова за гражданско неподчинение в Иран

OFFNews 04 януари 2018 в 13:17 2417 0

Иранската нобелова лауреатка за мир Ширин Ебади призова хората в страната да не спират протестите срещу правителството и дори да започнат гражданско неподчинение. 

Призивът на Ебади, цитиран от издавания в Лондон панарабски всекидневник "Ашарк ал Аусат", който е саудитска собственост, идва в момент, когато иранските власти обявиха край на безредиците, а в редица градове в страната бяха организирани проправителствени демонстрации. 

Държавната телевизия показа хиляди участници в шествие, които носеха портрети на върховния лидер аятолах Хаменей и знамена, на които пишеше "Смърт на саботьорите", съобщиха АП и БТА. 

Живеещата в Лондон Ебади, която получи Нобеловата награда за мир през 2003 г. и е сред редицата критици в изгнание на иранското ръководство, призова своите сънародници да престанат да плащат данъци и сметките си за вода, газ и ток. Тя ги призова също да изтеглят парите си от държавните банки, за да упражнят натиск върху правителството, за да го принудят да прекрати насилието и да удовлетвори техните искания. 

"Ако правителството не ви чува цели 38 години дойде вашето време да игнорирате онова, което то ви казва сега", казва Ебади в интервюто си за вестника.

При продължаващите цяла седмица протести в Иран загинаха над 20 души. 

През изминалата нощ намаляха съобщенията за нови сблъсъци, но това може да означава, че иранското правителство е блокирало електронните приложения към социалните мрежи, за да не се качват видеа от шествията. 

Преди дни иранската държавна телевизия обяви, че властите временно ще ограничат достъпа до някои социални медии и приложения за изпращане на съобщения, за да контролират протестите. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови