Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Иран вече е дал на Путин стотици бойни дронове

OFFNews 26 август 2022 в 08:33 3272 0

Путин е доволен.

Снимка БТА/АП

Путин е доволен.

Русия се е сдобила със стотици ирански безпилотни самолети, които могат да бъдат използвани във войната срещу Украйна, въпреки предупрежденията на САЩ към Техеран да не ги изпраща, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на служители от западното разузнаване.

Не е ясно дали Русия е започнала да използва дроновете срещу украински цели, но изглежда, че те са в бойна готовност и готови за употреба, заявиха служителите, говорили при условие за анонимност.

Предполагаемата доставка е поредният знак за това, което изглежда е все по-тясното военно сътрудничество между Москва и Техеран, отбелязва АП. Това ще направи още по-трудно продължаването на преговорите за възобновяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., от което Съединените щати се оттеглиха през 2018 година. 

Изправена пред икономически санкции и ограничения във веригите си за доставки заради своята инвазията в Украйна, Русия все повече се обръща към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия, посочва АП. Миналия месец Белият дом за първи път публично предупреди, че Иран планира да достави на Москва "стотици" въоръжени безпилотни самолети. Няколко дни по-късно той заяви, че руски официални лица са посетили Иран на два пъти, за да договорят прехвърлянето.

В свое изказване миналия месец външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че Техеран има "различни видове сътрудничество с Русия, включително в сектора на отбраната".

"Но ние няма да помагаме на нито една от страните, участващи в тази война, защото смятаме, че тя (войната) трябва да бъде спряна", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews