Иран се оттегли от ядрената сделка, Ирак поиска чуждите войски да се махат

OFFNews 06 януари 2020 в 03:27 5867 0

Иран обяви, че вече няма да спазва нито едно от ограниченията, наложени от ядрената сделка от 2015 г., съобщи Би Би Си.

Техеран вече няма да спазва ограниченията на капацитета за обогатяване на ядрено гориво, за нивото на обогатяване, запасите от обогатен материал, изследвания и разработки.

Съобщението последва заседание на иранския кабинет.

Напрежението между Иран и САЩ е изключително високо заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани по нареждане на американския президент Доналд Тръмп в Багдад.

В неделя по улиците на родния град на Солеймани - Ахваз се събраха стотици хиляди хора, за да изразят почитта си към ръководителя на елитните части "Ал Кудс", който в ислямската република е със статут на национален герой.

Кой е генерал Солеймани?

Ген. Солеймани ще бъде погребан на 7 януари.

Огромно е недоволството и в Ирак. По улиците на Багдад хиляди се събраха на протест с основен лозунг "Смърт на Америка!", а върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща „свирепо отмъщение" за смъртта на Солеймани.

В неделя иракските депутати приеха необвързваща резолюция, призоваваща американските и другите чуждестранни войски да напуснат страната след убийството на генерала при удар с дрон на летището в Багдад в петък.

Тази позиция отразява опасенията на мнозина в Ирак, че страната може да бъде въвлечена във военен конфликт между САЩ и Иран, който да подпали в целия регион.

„Иракското правителство трябва да работи за прекратяване на присъствието на всякакви чужди войски на иракска земя и да им забрани да използват нейната земя, въздушно пространство или вода по каквато и да е причина“, се казва в резолюцията.

Въпреки че тя е необвързваща за правителството, то позицията вероятно ще бъде взета под внимание. Министър-председателят Адел Абдул Махди вече призова парламента да прекрати присъствието на чуждестранни войски възможно най-скоро.

САЩ обявиха, че са разочаровани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови