Иран иска нови преговори с МААЕ

Елица Мартинова 24 февруари 2012 в 13:02 1403 0

Али Асгар Солтание иска още преговори с МААЕ, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Али Асгар Солтание иска още преговори с МААЕ, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иран иска да продължи дискусията за ядрената си активност с експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Това заяви Али Асгар Солтание, един от иранските представители в преговорите, според когото разговорите по темата трябва да продължат в спокойна обстановка, за да бъдат ползотворни. Той посочи, че Иран полага всички усилия да съдейства и да изчисти съмненията на Запада, че страната развива проект по създаване на ядрено оръжие.

Желанието на Иран за по-нататъшни преговори обаче не среща одобрението на експертите от МААЕ, според които разговорите досега са били изключително непродуктивни. От агенцията заявиха, че не планират повече дискусии с иранските представители.

Западни дипломати предполагат, че Иран търси разговор след разговор, за да заблуди Запада и да си даде време, през което да напредне в ядрените си проекти, за които САЩ и ЕС подозират, че са свързани с военни цели.

Преговорите между двете страни започнаха на 29 януари тази година, когато експерти от МААЕ пристигнаха в Техеран с намерението да се потърси дипломатическо решение на конфликтите между Иран и Запада. След като първите разговори не постигнаха напредък, на 20 февруари последва втора визита на представителите на международната агенция в ислямската република, която също приключи без успех. Крайъгълен камък в комуникацията на двете страни бе отказът на Иран да допусне делегацията на МААЕ до военната база в Парчим, където се предпола, че Техеран складира технологии за създаване на ядрено оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови