Ирак забранява на медиите да използват думи като ''хомосексуалност'' и ''джендър''

OFFNews 10 август 2023 в 10:02 1040 0

Снимка pixabay

Официалният медиен регулатор на Ирак нареди във вторник на всички медийни и фирми за социални приложения, опериращи в арабската държава, да не използват термина "хомосексуалност", а вместо това да пишат "сексуално отклонение". Това става ясно от документ на регулатора, цитиран от Си Ен Ен.

В документа на Иракската комисия по комуникациите и медиите се посочва, че използването на термина „джендър“ също е забранено. Той забранява на всички телефонни и интернет компании, лицензирани от него, да използват думата в което и да е от мобилните си приложения.

Представител на правителството заяви след излизането на постановлението, че решението на комисията трябва да бъде официално одобрено.

Регулаторът "нарежда на медийните организации … да не използват термина "хомосексуалност", а да използват правилния термин "сексуално отклонение", се казва в изявлението на арабски език.

Според говорител на правителството наказанието за нарушаване на правилото все още не е определено, но може да включва глоба.

Ирак не криминализира изрично половия акт срещу мъже, но свободно дефинирани морални клаузи в неговия наказателен кодекс са използвани за насочване към представители на ЛГБТ общността.

В последните два месеца основните иракски партии засилиха критиките към правата на ЛГБТ, като знамена с дъга често се изгарят при протести на шиитски мюсюлмански фракции, които се противопоставят на неотдавнашното изгаряне на Корана в Швеция и Дания.

Повече от 60 държави криминализират половия акт между мъже, докато в над 130 държави той е законен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика