ИДИЛ завзе по-голямата част от Сирия, въпреки 800-те въздушни удари на САЩ

ОFFNews 15 януари 2015 в 15:46 11849 9

Снимка Hosam Katan

ИДИЛ продължава да завзема територия в Сирия, въпреки близо 800-те въздушни удари на американската военна кампания, според анализ на The Daily Beast.

С последната окупация на селски райони, най-малко една трета от територията на страната вече е под влияние на ИДИЛ, така че Ислямска държава може да претендира, че вече е постигнала амбицията си да присъедини Сирия като част от своята халифат.

Междувременно, ислямските екстремисти не са претърпели някакви големи наземни загуби от началото на кампанията.

Картата, разработена от Коалицията за демократична Сирия (CDS), сирийско-американска опозиционна група за координация, показва, че ИДИЛ почти се е удвоил територията, която контролира, въпреки въздушните нападения, които започнаха миналата година.

"Анализирайки картата, може да се каже, че ИДИЛ почти е удвоил територията под свой контрол в Сирия. Но по-важното е, че броят на хората, които живеят сега под контрола на ИДИЛ също се е увеличил значително," - каза политическият съветник на CDS Муаз Мустафа.

Сирийците, които някога са живели в неуправляеми или държани от бунтовниците области, попадайки под влиянието на ИДИЛ, започват процес на сближаване с идеите на ислямистите. В такава хаотична война като тази, контролът на хората е много по-важен, отколкото контрола на територии. В това отношение, нещата отиват в погрешна посока.

През първите два месеца след американските въздушни удари, около един милион сирийци, които преди това са живели в области, контролирани от умерените, сега живеят в области, контролирани от екстремистките групи на Ал Нусра или ИДИЛ, според CDS, позовавайки се на разговори с европейски дипломати, които подкрепят сирийската опозиция.

"Но това не означава, че новопридобитите територии не са важни, те позволяват на войските на ИДИЛ да се насочат и заплашват по-ценни райони", каза Дженифър Кафарела (Jennifer Cafarella) от Вашингтонслия Институт за изследване на войната, специалист по проблемите на сирийския конфликт.

Муаз Мустафа, политическият съветник на CDS, обяснява териториалните победи на ИДИЛ с липсата на "стратегическа координация между коалиционните удари и умерените сили вътре в Сирия, което означава, че Свободната сирийската армия и групите около нея не могат да използват ударите за да си върне територия." "Освен това," - заяви Мустафа, "от коалиционните удари са се възползвали други екстремистки групи, близки до ИДИЛ".

Сирийските опозиционни групи са неудовлетворени, че бомбардировките бяха съсредоточени в центъра на контролираната територия от ИДИЛ, а не на фронта, където ИДИЛ би могел да се изтегли.

От неделя, САЩ и коалиционните й партньори са провели 790 въздушни удари в Сирия, според статистиката на Пентагона. Общо досега САЩ похарчи 1,2 милиарда щатски долара за кампанията си срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!