Quantcast

ИДИЛ завзе по-голямата част от Сирия, въпреки 800-те въздушни удари на САЩ

ОFFNews Последна промяна на 15 януари 2015 в 15:46 10363 9

Снимка Hosam Katan

ИДИЛ продължава да завзема територия в Сирия, въпреки близо 800-те въздушни удари на американската военна кампания, според анализ на The Daily Beast.

С последната окупация на селски райони, най-малко една трета от територията на страната вече е под влияние на ИДИЛ, така че Ислямска държава може да претендира, че вече е постигнала амбицията си да присъедини Сирия като част от своята халифат.

Междувременно, ислямските екстремисти не са претърпели някакви големи наземни загуби от началото на кампанията.

Картата, разработена от Коалицията за демократична Сирия (CDS), сирийско-американска опозиционна група за координация, показва, че ИДИЛ почти се е удвоил територията, която контролира, въпреки въздушните нападения, които започнаха миналата година.

"Анализирайки картата, може да се каже, че ИДИЛ почти е удвоил територията под свой контрол в Сирия. Но по-важното е, че броят на хората, които живеят сега под контрола на ИДИЛ също се е увеличил значително," - каза политическият съветник на CDS Муаз Мустафа.

Сирийците, които някога са живели в неуправляеми или държани от бунтовниците области, попадайки под влиянието на ИДИЛ, започват процес на сближаване с идеите на ислямистите. В такава хаотична война като тази, контролът на хората е много по-важен, отколкото контрола на територии. В това отношение, нещата отиват в погрешна посока.

През първите два месеца след американските въздушни удари, около един милион сирийци, които преди това са живели в области, контролирани от умерените, сега живеят в области, контролирани от екстремистките групи на Ал Нусра или ИДИЛ, според CDS, позовавайки се на разговори с европейски дипломати, които подкрепят сирийската опозиция.

"Но това не означава, че новопридобитите територии не са важни, те позволяват на войските на ИДИЛ да се насочат и заплашват по-ценни райони", каза Дженифър Кафарела (Jennifer Cafarella) от Вашингтонслия Институт за изследване на войната, специалист по проблемите на сирийския конфликт.

Муаз Мустафа, политическият съветник на CDS, обяснява териториалните победи на ИДИЛ с липсата на "стратегическа координация между коалиционните удари и умерените сили вътре в Сирия, което означава, че Свободната сирийската армия и групите около нея не могат да използват ударите за да си върне територия." "Освен това," - заяви Мустафа, "от коалиционните удари са се възползвали други екстремистки групи, близки до ИДИЛ".

Сирийските опозиционни групи са неудовлетворени, че бомбардировките бяха съсредоточени в центъра на контролираната територия от ИДИЛ, а не на фронта, където ИДИЛ би могел да се изтегли.

От неделя, САЩ и коалиционните й партньори са провели 790 въздушни удари в Сирия, според статистиката на Пентагона. Общо досега САЩ похарчи 1,2 милиарда щатски долара за кампанията си срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2015 в 18:46

Марине, пий една студена вода и намали времето което прекарваш в интернет!

16.01 2015 в 00:40

Според мен рано или късно ще настъпят я Турция , я Иран и това ще е краят.Което не променя факта , че за пореден път милиони ще загубят живота си , заради безумията на господарите на Северно Мексико.

16.01 2015 в 00:21

Скромното ми мнение е че няма да го направят. Освен това смятам, че целта на isis е кюрдистан (най-вече в турската му част) и кавказ. Виж накъде се "разширяват". Освен това ръководителите на черната маймуна в бялата къща много добре са си научили урока и са си извадили поуки от непокорните ученици-талибани в Афганистан и никога няма да допуснат същите грешки като с "Човека с показалеца от Рияд" (Бин Ладен). Това е една структура създавана в продължение на повече от 3 години и не вярвам америкосите да я бастисат с лека ръка.

16.01 2015 в 00:12

До 9

Използвах Франкенщайн като нарицателното в случая.А за израелските болници - не знаех.Винаги е добре да се научи нещо ново.Във всеки случай бих препоръчал на форумните фенове на Северно Мексико да се молят тъмните субекти в Бялата къща да се вразумят и да започнат да координират унищожаването на ИДИЛ със Сирия.Без наземна операция няма да мине .

16.01 2015 в 00:04

Сион, без да се заяждам, но си допуснал 2 са фактическите неточности. Първата е популярна и виновни за това са филмите излезли след романа на Мери Шели. Чудовището няма име, а неговият създател се казва д-р Виктор Франкенщайн. На като нарицателно наистина чудовището остава за широката публика с това име.
За 2-рата неточност обаче не бива да махаме с ръка. Израел подкрепи логистично фАЩ с полеви болници и муниции. Не ми се рови сега да търся, но действително "бунтовници-демократи" са лекувани от израелски военни в полеви болници. С други думи не са в страни, а в играта. Притиснати или по собствено желание, там са. Факт.

15.01 2015 в 23:48

до 4
Ти не си наред с главата.Нали именно това погване на Асад и финансирането и обучението и въоръжаването на ислямистите от САЩ и пуделите им през Турция роди ИДИЛ.Ко не бяха смешните северномексиканци Асад да е решил проблемите отдавна.И в друг пост по темата съм го писал , ще го напиша и тука - рано или късно всеки Франкенщайн се обръща срещу създателя си.Жалко за стотиците хиляди убити и милионите прокудени.Могат официално да благодарят на Северно Мексико за това.Да ти дам един жокер , ако ти е останал здрав разсъдък някакъв - защо Израел не подкрепи американците срещу Асад?

15.01 2015 в 23:38

27.07.2014
"Белият дом е помолил Конгреса да одобри нови 500 милиона долара военна помощ за опозицията в Сирия, бореща се срещу спечелилия нов мандат президент Башар Асад.
Междувременно, американския военен секретар, Чък Хейгел е наредил Пентагонът да разработи по-детайлни планове за обучение и въоръжаване на сирийските бунтовници.
В доклад изпратен към законодателите в Капитолия, Белият Дом е поискал разрешението за отпускане на 500 милиона долара помощ за “защита на сирийския народ, стабилизиране на зоните под опозиционен контрол, за осигуряване на важни действия като справяне с терористичните заплахи и мерки за осигуряване на мирни преговори.”
Асошиейтед Прес съобщава, че многомилионната помощ е само част от по-голям план от 65.8 милиарда долара, за отвъдокеански операции поискани от Конгреса, и ако бъде одобрена, това ще финансира голям брой програми на Пентагона и щастския департамент, както и 1 милиард долара за подкрепа на съседките на Сирия."

15.01 2015 в 22:47

Чудесно, значи е време за водородни бомби. Където и да ги хвърлят, няма да сгрешат.

15.01 2015 в 21:49

А защо трябваше да се достига до там,че да се чисти насрания кенеф? Явно Русия има повече изгода така да се развиват нещата в този регион, ако действително защитава Сирия надали щеше да остави тези диваци да вилнеят и беснеят там! А сега си пускат пропагандата, че САЩ седи зад всичко, също така се възползват от това, че САЩ пръска милиарди за операции срещу ИДИЛ. Отначало на конфликта показаха, че са от страната на "добрите" и ... Няма спор, че действат по-интелигентно от САЩ, но това по никакъв начин не ги прави по-добри!