Хокеистът от полската I лига Максим Сергеев шпионирал за Москва срещу хонорар в криптовалута

OFFNews 04 юли 2023 в 14:57 1537 0

Снимка ХК "Заглембие"

Арестуваният за шпионаж в полза на Русия хокеист от полската първа лига Максим Сергеев е извършвал задачи за руските служби срещу хонорари в криптовалута, съобщава варшавското издание „Жечпосполита“. Сред задачите на Сергеев е било да снима критичната инфраструктура и да пише лозунги, предизвикващи антиукраински настроения. За ареста на спортиста – агент под прикритие, съобщи в края на юни министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро.

Според „Жечпосполита“ Серегеев се установил в Полша през октомври 2021 година и е бил вербуван да работи за ФСБ вече на полска територия. Възнаграждението му за шпионските задачи било договорено в криптовалута.

Сега хокеистът е обвинен за участие в организирана престъпна група и дейност за чуждо разузнаване против интересите на Република Полша, за което полският наказателен кодекс предвижда до 10 години затвор.

Първоначалните задачи, които му възлагали от Русия били по-елементарни – да драска по стените надписи, които да предизвикват антиукраински настроения, като едновременно разпространява дезинформации и руска пропаганда.

На следващ етап получил задачата да снима критични инфраструктурни обекти "включително железопътни линии, военни части, гранични пунктове, летища". Поради продължаващата война в Украйна, Русия се интересувала особено от железопътните трасета в близост до границата, където бяха преместени голяма част от въоръженията на Полша.

Хокеистът е направил самопризнания за дейността си, като казал, че е снимал и е получавал възнаграждение за това, а действията му били продиктувани от това, че не му стигали парите.

Според бившия заместник-шеф на разузнаването в Службата за защита на държавата Пьотр Немчик, спортистите се използват за различни разузнавателни дейности, най-често за куриери. По думите му, задачите, изпълнявани от Максим Сергеев не са били сложни, но са изисквали умения за работа с комуникационно оборудване и безпогрешно предаване на информация.

Според неофициалната информация, получена от „Жечпосполита“ шпионската мрежа, част от която е бил и хокеистът, е бил разкрита малко преди посещението на президента Джо Байдън в Полша през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки