Херсонският гаулайтер Салдо заплаши, че руснаците ще взривят моста между Румъния и Молдова

OFFNews 22 юни 2023 в 17:49 6034 0

Снимка stiripesurse.ro

Ръководителят на окупационната руска власт на територията на Херсонска област и бивш кмет на Херсон Владимир Салдо заплаши с ракетен удар по моста Галац - Джурджулещ, който свързва Румъния и Молдова. Думите на колаборациониста предизвикаха остри реакции както в Букурещ, така и в Кишинев. 

Румъния остро осъжда изявленията на така наречения представител на Русия в Херсон - украински регион, незаконно окупиран от Русия, съобщи в четвъртък Министерството на външните работи (MAE). Позицията на ведомството, публикувана в Туитър, дойде в отговор на заплахата, че руснаците ще взривят моста Галац-Джурджулещ, свързващ Румъния и Молдова.

"Такива изявления по адрес на Република Молдова, които са насочени и към част от територията на Румъния - съюзник в НАТО, са неприемливи", отбеляза румънското МВнР.

С осъждаща позиция в Туитър излезе и премиерът Марчел Чолаку, който написа, че "поразяването на гражданска инфраструктура е военно престъпление".

Не се забави и официалната реакция на Република Молдова. “Ние няма да толерираме подобен език, насочен срещу страната ни", заявиха от външното министерство на страната.

Посланикът на Руската федерация в Кишинев Олег Васнецов ще бъде извикан в Министерството на външните работи и европейската интеграция, за да му бъде поискано обяснение, става ясно от информация на местните медии.

По-рано през деня проруският губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заплаши, че руската армия ще удари моста Джурджулещ в отговор на днешната украинска атака срещу мост, свързващ Херсон с Крим.

„Координатите на мостовете в района на Одеса, на Джурджулещ в Молдова, който беше част от Украйна, но беше предаден (...) още от времето на режима (бившия украински президент Виктор) Юшченко, всички тези координати са известни и скоро там ще бъде даден сериозен отговор“, каза Салдо.

Според назначени от Русия служители в Херсонска област и Кримския полуостров, в четвъртък сутринта украинците са ударили с ракети моста Чонгар, свързващ контролираните от Русия части на Херсонска област с Кримския полуостров.

Известен като "вратата към Крим", мостът Чонгар е един от малкото, които свързват Крим (анексиран от Русия през 2014 г.) с континента. Мостовете предлагат алтернатива за свързване на провлака на полуострова, тясна ивица земя, със сушата, отбелязва Аджерпрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика