Гутериш предупреди за началото нова надпревара в ядреното въоръжаване и я определи като ''пълна лудост''

OFFNews 26 септември 2023 в 19:45 1200 0

Снимка БТА/АП

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи като "пълна лудост" евентуална нова надпревара в ядреното въоръжаване и призова за промяна на курса, предаде БТА.

"Обещах да направя всичко по силите си, за да мобилизирам страните около необходимостта от премахване на тези разрушителни средства от лицето на земята", заяви той в последния ден от сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Ситуацията е спешна. Започва обезпокояваща надпревара във въоръжаването. Броят на ядрените оръжия може да се увеличи за първи път от десетилетия насам", каза той и изрази съжаление, че "глобалната архитектура за разоръжаване и неразпространение се разклаща".

"С модернизирането на ядрените арсенали тези оръжия стават все по-бързи, по-прецизни и по-невидими. За пореден път се използва заплахата от ядрени оръжия. Това е пълна лудост. Трябва да обърнем хода на събитията", заяви Гутериш.

Защото "всяко използване на ядрени оръжия, независимо къде, кога или при какви обстоятелства, би предизвикало хуманитарна катастрофа с колосални размери. Това не е хипербола", подчерта генералният секретар на ООН.

Във връзка с това Гутериш призова ядрените сили да "дадат пример", като се ангажират "никога и при никакви обстоятелства да не използват ядрени оръжия".

Генералният секретар призова и за "пълен мораториум" върху ядрените опити.

"Светът твърде дълго живя в сянката на ядрените оръжия. Нека да се отдалечим от пропастта", призова той, като изрази надежда, че тези оръжия ще могат да се превърнат "в реликви от миналото".

Гутериш не назова нито една държава, но коментарите му по повод Международния ден за пълно премахване на ядрените оръжия идват в момент, когато войната в Украйна отново разпали страховете от използване на ядрени оръжия. Международната общност е загрижена и за други части на света, по-специално Северна Корея и Иран, които отричат да искат да се сдобият с ядрени оръжия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови