Грета Тунберг пак гневна: Няма планета Б, няма планета бла-бла-бла (видео)

Ружа Райчева 28 септември 2021 в 22:26 7669 3

Снимка Getty Images

По време на младежка конференция за климатичните промени шведската активистка Грета Тунберг обвини световните лидери, че са "удавили бъдещите поколения с празни думи и обещания", предаде Франс прес. 

„Няма планета Б, няма планета бла-бла-бла“, заяви Тунберг и предизвика бурни аплаузи в залата.

Според нея правителствата „безсрамно се поздравяват едно друго“ за недостатъчните мерки, които са предприели срещу вредните емисии.

„Не става въпрос за някакъв скъп политически коректен сън за гушкане на зайци, бла-бла-бла, зелена икономика, бла-бла-бла, въглеродна неутралност през 2050 г., бла-бла-бла, въглеродна неутралност, бла-бла-бла“, каза тя, като иронизира обещанията на световните лидери.

Тридневната младежка конференция в Милано събра 400 млади активисти от близо 200 държави, които ще подпишат обща декларация като увод към планираната за края на ноември Световна климатична конференция на ООН в Глазгоу.

“Това чуваме от нашите така наречени лидери: само думи. Думи, които звучат страхотно, но не са довели до никакво действие, а нашите мечти са удавени в празните им думи и обещания“, категорична е 18-годишната шведска активистка.

Грета Тунберг смята, че заради целенасоченото бездействие на световните лидери ставаме свидетели на предателство срещу бъдещите поколения.

Те канят подбрани младежи на подобни срещи и се преструват, че ни слушат, но не го правят. Не ни слушат, никога не са го правили, заяви Тунберг от трибуната пред организаторите на конференцията в Милано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови