Гръцкият съд отхвърли иска срещу задължителните ваксини за медици

OFFNews 30 август 2021 в 17:31 4091 0

Снимка Pixabay

Върховният административен съд на Гърция (Държавният съвет) отхвърли днес иска на Общогръцката федерация на служителите в държавни болници да спре временно изпълнението на закона, изискващ задължителна ваксинация срещу коронавируса до 1 септември 2021 година, съобщи електронното издание на "Катимерини".

Гръцкият парламент гласува през юли закон, който задължава всички здравни работници, работещи в болници и клиники, да се ваксинират до началото на септември. В противен случай те рискуват да бъдат отстранени от работа без заплащане.

Профсъюзът поиска повече време за това и изтъкна, че заплахата от санкции срещу здравните служители нарушава конституционните им права на човешко достойнство, свободно развитие на личността и правото на труд.

Трето отделение на съда постанови четири решения, които засягат общо 115 жалбоподатели, добавя "Катимерини".

В същия съд предстои да разгледа и отделно искане от профсъюза за отмяна и спиране на действието на закона.

Правителството на Гърция се придържа към графика за отстраняване от работа на неваксинираните здравни работници – 1 септември, обяви говорителят на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис – Янис Иконому, като допълни, че изпратените в неплатен отпуск служители може и да не бъдат върнати на работа, дори да се ваксинират срещу COVID-19.

„Законът ще се прилага изцяло. Ще има и възстановяване на заплатата, която е била изплатена предварително в края на август, като не е сигурно, че тези, които са отстранени, ще се върнат на същите позиции, дори ако решат да се ваксинират, като се има предвид, че естеството, нуждите и организацията на националната здравна система ще се променят“, обясни Иконому на брифинг за пресата, цитиран от агенция "Фокус".

Той също така предупреди, че следващите няколко седмици ще бъдат „изключително важни за еволюцията на пандемията“.

„Окуражаващо е, че от средата на август се наблюдава нарастваща тенденция за нови регистрации [за ваксинация], но както подчертават експертите, за да се изгради колективен имунитет, се нуждаем от поне още един милион ваксинирани хора“, подчерта говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови