Горбачов пред BBC: Светът е в колосална опасност

OFFNews 04 ноември 2019 в 10:56 5675 0

Снимка Кадър - Би Би Си

Михаил Горбачов

Последният съветски лидер Михаил Горбачов предупреди, че настоящото напрежение между Русия и Запада поставя света в "колосална опасност" заради заплахата от ядрени оръжия.

В интервю за Стив Розенберг от Би Би Си бившият президент призова всички държави да декларират, че ядреното оръжие трябва да бъде унищожено. Така ще спасим себе си и планетата, смята 88-годишният Горбачов.

Отношенията между Русия и Запада днес бившият президент описа като "мразовита, но все пак война", правейки препратка към Студената война.

"Вижте какво се случва - на различни места има схватки, престрелки. Изпращат се самолети и кораби къде ли не. Не е ситуацията, която бихме искали да имаме."

В интервюто той се връща и към момента на падането на Берлинската стена, когато руската страна взема решение да не се намесва. "Не трябваше да има кръвопролития. Не можехме да допуснем това да се случи в толкова важен момент за германците, за нас, за Европа, за целия свят. Затова декларирахме, че няма да се намесим", казва той.

Попитан за мнението му за Брекзит, Горбачов отговаря, че англичаните са "умници" и ще решат сами как да действат. "Не бих ви давал съвет, вие си решете", казва той в интервюто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови