Глобиха кметството на Париж, имало прекалено много жени на ръководни постове

OFFNews 15 декември 2020 в 18:41 2645 0

Снимка Архив

Кметството на Париж е глобено от френското правителство заради прекалено много жени на ръководни постове, предаде Франс прес.

Кметицата на Париж Ан Идалго разкритикува това решение и го определи като абсурдно. Глобата е в размер на 90 000 евро и е за 2018 г. Тя е наложена с решение на министерството на трансформацията и публичната администрация заради неспазване на разпоредба за паритет на мъжете и жените. 

"Тази глоба очевидно е абсурдна, несправедлива, безотговорна, опасна", каза Идалго. 

И се пошегува - радва се, че става дума за глоба, наложена именно заради това, че повече жени са били назначени на директорски постове в кметството - от общо всички назначения на ръководни постове 11 са жени, а само 5 са мъже.  

Тя допълни, че лично ще занесе чека с глобата, придружавана от заместниците си, директорите и всички жени от главния секретариат. Идалго добави, че ще предложи на всички председатели на групи и от мнозинството, и от опозицията в градския съвет да се присъединят към нея.

Министърът на публичната администрация Амели дьо Моншален призна, че разпоредбата, заради която е наложена глобата, и която бе отменена през 2019 г., е "абсурдна".

"Каузата на жените заслужава повече", написа Моншален в Туитър и допълни, че иска с парите от глобата да бъдат финансирани конкретни действия за издигане на жени в администрацията. Тя покани Идалго да обсъдят въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл