Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е обезпокоен от поведението на Турция

OFFNews 15 март 2021 в 21:08 4038 0

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна днес, че е "обезпокоен" от поведението на Турция и нарушаването на демократичните права в тази страна, съобщава Аджерпрес.

"Сериозно ме безпокоят разликите във визията (между съюзниците) в Източното Средиземноморие, решението на Турция да купи руска система за противоракетна отбрана С-400 и нарушенията на демократичните права в Турция", заяви Столтенберг на видеконференция с членовете на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент.

Той изтъкна, че "НАТО е платформа за дискусии и ролята й е да намалява напреженията, но това не означава, че няма мотиви за безпокойство".
Столтенберг омаловажаваше до момента проблемите, предизвикани от поведението на Анкара, отбелязва АФП, като добавя, че днешното му изявление идва седмица преди среща на външните министри на алианса.

"Турция е важен съюзник, който изигра съществена роля в борбата срещу ДАЕШ (арабския акроним на джихадистката групировка "Ислямска държава"), който понесе голям брой терористични атаки и който приютява на територията си няколко милиона бежанци", беше заявил генералният секретар на НАТО, правейки равносметка на срещата на министрите на отбраната от НАТО на 17 февруари.

Турция е отправила нота до Гърция, Израел и ЕС с искане да търсят разрешение от нея за дейностите си, засягащи континенталния й шелф в Източното Средиземноморие, съобщи по-рано днес Анадолската агенция, като се позовава на дипломатически източници.

Нотата е била връчена на посолствата на Израел и Гърция в Анкара и на делегацията на ЕС в Турция заради това, че маршрутът на проекта "ЕвроАзия Интерконектор", подкрепен от ЕС, за който Израел, Гърция и кипърските гръцки власти са подписали меморандум за разбирателство, минава през териториалните води на Турция, според дипломатическите източници.

Източниците са припомнили, че меморандумът за разбирателство е бил подписан на 8 март тази година.

Те са посочили, че според визуални материали в документацията на този проект планираният маршрут за подводния електрически кабел минава между остров Кипър и остров Крит през континенталния шелф на Турция в Източното Средиземноморие. Източниците са заявили, че съгласно изискванията на международното право, ако се налага предварителна проучвателна работа за дейностите във връзка с кабела, трябва да се потърси разрешение от Турция за тази дейност, а също така Турция трябва да бъде информирана предварително в разумен срок за дейността по полагане на кабела и за нейния обхват

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !