Германски съд забрани шеги с Ердоган

OFFNews 18 май 2016 в 08:17 8583 8

Германски съд забрани шеги с Ердоган

Съдът в северния германски град Хамбург частично удовлетвори иска на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу телевизионния водещ на ZDF Ян Бьомерман, предава Deutsche Welle.

Магистратите забраниха на сатирика да повтаря някои фрази от неговия скеч, посветен на турския президент, които съдържат клевета и сексуален подтекст. Ако Бьомерман дръзне да наруши съдебното разпореждане го очаква глоба в размер до 250 хил. евро или лишаване от свобода за срок до шест месеца.

„Въодушевен съм от правосъдието в Германия“, коментира адвокатът, защитаващ интересите на Реджеп Тайип Ердоган.

Съдът в Кьолн отхвърли миналата седмица иска на Ердоган срещу мениджъра на медийния концерн Axel Springer – Матиас Дьопфнер, който подкрепи Бьомерман.

Дьопфнер застана на страната на сатирика и определи съставеното от него стихотворение за турския държавен глава като „произведение на изкуството“. В открито писмо, публикувано в неделния брой на вестник Die Welt, мениджърът критикува „реверансите“, които правителството в Берлин прави към Ердоган. На 31 март Бьомерман рецитира поема за Ердоган в предаването "Neo Magazin Royale" по ZDF, която съдържа груби сексуални нападки и обвинения, че Ердоган е репресирал и малтретирал малцинствата на кюрдите и християните.

Преди да го прочете, Бьомерман напомнил за сатиричната песен, излъчена по телевизия NRD, която осмя Ердоган за неговия авторитарен подход към журналистите. Това шоу провокира Турция да привика посланика на Германия за обяснения, но Германия отказа да се съобрази с протеста на Турция.

По искане на турския президент прокуратурата започна разследване. Обидата на чуждестранен лидер е престъпление според чл. 103 от Наказателния кодекс, но за да започне разследване трябваше правителството да даде разрешение. Зелена светлина за разследването даде канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12011

7

Bitchesca

18.05 2016 в 13:08

"Обидата на чуждестранен лидер е престъпление според чл. 103 от Наказателния кодекс"

Щом има закон, трябва да се спазва, друг е въпроса дали законът е адекватен.

7506

6

От "Германски съд забрани шеги с Ердоган" до "Магистратите забраниха на сатирика да повтаря някои фрази от неговия скеч"
има огромна разлика, но не и за Офнюза очевидно :-)

77927

4

El Commandante

18.05 2016 в 10:12

С Путин мое ли се ебаваме кво казаха?

13501

3

Kostadin Stefanoff

18.05 2016 в 09:50

RIP EU! RIP DEMOCRACY!

29217

2

Лопе де Вега

18.05 2016 в 09:39

Границите на свободното слово?

13924

1

ScrewIslam

18.05 2016 в 09:21

Правилно, обаче не е достатъчно!

Съдът сега моментално да забрани цялата германска поквара и обида срещу исляма: свинския вурст, свинските пържоли и бирата, свински крачета със зеле и всичките им производни! Виното също!

И германските жени обратно в кухнята, да не се мотаят по улиците по рокли и да си показват лицата най-безсрамно! Марш пред готварската печка, опаковани в бурки!