Германски съд лиши крайнодясна партия от държавна субсидия за 6 г.

OFFNews 23 януари 2024 в 14:13 835 0

съд

Снимка БГНЕС

Германският конституционен съд в Карлсруе.

Германската екстремистка крайнодясна партия "Родина" (Die Heimat), която преди се наричаше Националдемократическата партия (НДП), беше лишена от правото да получава държавна субсидия в следващите 6 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

След дълги процедури по въпроса се произнесе германският Конституционен съд. "Родина" ще бъде лишена и от данъчни облекчения, с каквито по принцип в Германия се ползват политическите партии и тези, които правят политически дарения.

През 2017 г. Конституционният съд се произнесе, че тази партия, която тогава носеше името Националдемократическа партия, се отнася враждебно към конституционния и демократичен ред в Германия. Тогава обаче съдът реши да не забранява партия с аргумента, че тя получава твърде слаба обществена подкрепа, за да представлява съществена заплаха.

Германският парламент отговори с прокарването на нов закон, който дава възможност екстремистките партии да бъдат лишавани от държавни субсидии и данъчни облекчения. Днешното решение е първият случай, в който този закон се прилага.

Решението на Конституционния съд е напът да разпали отново полемиката за евентуална забрана на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е далеч по-популярна и поддържа връзки с екстремисти.

Последните социологически проучвания показват подкрепа за АзГ сред 20% от населението на Германия и предвиждат победа за партията на местните избори в три провинции - Бранденбург, Тюрингия и Саксония, през есента на тази година.

Политическите партии в Германия получават държавни средства за предизборните си кампании, но само ако са спечелили определен процент от гласовете на предишни местни, федерални или европейски избори.

За последно НДП, сега "Родина", мина регламентирания праг през 2021 г., когато събра 3,02 процента от гласовете на избирателите по време на изборите за местна власт в източната провинция Мекленбург-Предна Померания. Оттогава партията не е получавала субсидии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика