Германия поиска обяснения от Украйна за инсценираното убийство на Бабченко

OFFNews 01 юни 2018 в 20:25 5430 1

Германия поиска украинските власти да дадат повече подробности защо са инсценирали убийството на журналиста Аркадий Бабченко.

Руският опозиционен журналист изненадващо се появи на пресконференция, ден след като беше обявено, че е починал при покушение. 

Украинската служба за сигурност обяви, че инсценирането на убийството му е било нужно, за да бъде осуетено истинско покушение и да бъдат задържани виновниците. Според Киев зад "мократа поръчка" стои Русия. 

"Това са много сериозни обвинения. Затова ще бъде добре украинските власти да ги подкрепят с достоверни доказателства", каза германски правителствен говорител, цитиран от ДПА и БТА.

Украинските власти не обявиха защо точно е било нужно да се инсценира смъртта на Бабченко, освен че това е помогнало за разкриването на случая. 

Украински гражданин беше арестуван по подозрение, че е бил нает от Русия да уреди десетки поръчкови убийства. За заподозрения се твърди, че е платил на предполагаемия убиец първия транш от парите за убийството на Бабченко.

Заподозреният Борис Херман е обвинен, че е направил плащането за убийството на Бабченко, предаде Интерфакс.

Той бил признал пред съда в Киев, че негов познат, който живее в Москва, поискал от него да събере някои разузнавателни сведения.

Херман е цитиран, че задачата му включвала да проследи международни парични преводи и да установи радикални групировки и хора с политическо влияние.

Пред репортери в Киев Бабченко каза, че помогнал на украинските власти да подготвят сцената на убийството със свинска кръв.

"Решено беше убиецът да влезе в сградата и щом му отворя вратата, той да ме застреля в гърба", каза Бабченко, цитиран от агенция Укринформ. "Взеха ми ризата, сложиха я на манекен и го простреляха. После си сложих ризата и легнах на земята", каза той. "Кръвта беше истинска, свинска. Поляха ме с нея."

Опитът за убийство на журналист е и посегателство срещу свободата на словото, заяви германският правителствен говорител. "Понеже обвиненията са тежки, може да се очаква, разбира се, сега те да бъдат подкрепени с доказателства."

Говорителят добави, че много хора в германското правителство са били изненадани от начина, по който е станало всичко.

Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да използват всичките си правомощия, за да "повлияят на украинските власти в името на това медийният климат в страната да бъде нормализиран", посочва той.

Международни журналистически организации също осъдиха манипулацията.

"Репортери без граници" изрази най-дълбоко възмущение. "Винаги е много опасно дадено правителство да си играе с фактите, особено да използва журналисти за измислените си истории", обяви организацията.

На подобни критици Бабченко написа във Фейсбук, че им пожелава да се сблъскат със същата ситуация, да "си спазят високоморалните принципи и да умрат с гордост и високо вдигната глава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

01.06 2018 в 21:47

Е, ако не друго, внезапно Русия вече няма да "убие" никого в никоя чужбина:)
На лъжата краката са къси, та и тоя сценарий на мошенническа русофобия не успя да стигне много далече, само от солсбъри до киев:))
Както внезапно спря да сваля пътнически самолети, понеже се оказа че можела да сваля целия залп на главното американско оръжие:)
А обектовата и ПРО - даже неизлетелите ракети в складовете:)))