Германия пак се разграничи от позицията на френския президент за НАТО

OFFNews 10 ноември 2019 в 21:38 2008 0

Ангела Меркел

Снимка pbs.org

Германската канцлерка Ангела Меркел и външният й министър Хайко Маас отново се разграничиха от мнението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт, предадоха Франс прес и БТА.

"НАТО, Атлантическият алианс е централният стълб на отбраната ни", увери Меркел в седмичния си подкаст, посветен на 64-ата годишнина на германските въоръжени сили.

"Става обаче все по-ясно, че ние европейците, страните членки на ЕС в НАТО, ще трябва да поемем повече отговорности в бъдеще", добави Меркел, която днес вечеря в Берлин заедно с Макрон и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

"Това означава, че трябва да подсилим ръководството на европейската част на НАТО. За целта имаме структурното сътрудничество в политиката на отбраната на ЕС (ПЕСКО)", заяви Меркел.

Хайко Маас пък заяви в статия в седмичника "Шпигел": "Искаме и се нуждаем от НАТО."

"Ще е грешка да допуснем НАТО да се раздроби. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитят ефикасно", написа Маас.

В четвъртък Еманюел Макрон заяви, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт и изтъкна липсата на координация със САЩ и военната намеса на натовската членка Турция в Северна Сирия.

"Трябва да си изясним кои са стратегическите цели на НАТО", заяви френският президент.

Ангела Меркел още тогава реагира с думите, че не споделя "радикалното" становище на Макрон. "Не смятам, че такова неуместно мнение е необходимо", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови