Генералният секретар на ООН: Спрете войните. Врагът е COVID-19

OFFNews Последна промяна на 23 март 2020 в 19:43 2217 0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на всички военни операции по света поради разпространението на коронавируса.

„Нашият свят е изправен пред общ враг: коронавирусната инфекция COVID-19. Вирусът заразява всички, независимо от етническа или групова принадлежност, националност или религия. Той безмилостно удря всички“, каза в обръщение Гутериш, цитиран от БГНЕС.

„Междувременно в целия свят бушуват въоръжени конфликти. Най-уязвимите - жени и деца, хора с увреждания, най-низките социални общности и разселени хора - плащат най-високата цена. Те също са в най-голяма степен са изложени на риск да станат жертви на катастрофалните ефекти от коронавирусната инфекция COVID-19“.

В разкъсаните от войната страни здравните системи са в колапс, смята генералният секретар на НАТО. Здравните работници, които и без това са малко, често са обект на нападения. Бежанците и другите лица, изселени от насилствени конфликти, са двойно уязвими.

„Яростният вирус нагледно демонстрира безумието на войната. Ето защо днес призовавам за незабавно глобално прекратяване на огъня във всички краища на света. Дойде време за спиране на въоръжените конфликти и заедно да се съсредоточим върху истинската борба в нашия живот. Апелирам към враждуващите страни: спрете военните действия, оставете недоверието и враждата, накарайте оръжията да замълчат, спрете артилерийските стрелби, спрете въздушните удари“, призова Гутериш.

Това според него е изключително важно, за да могат да се създадат коридори за предоставяне на жизненоважна помощ, да се създадат ценни възможности за дипломация и да се даде надежда на онези, които са най-уязвими от коронавирусната инфекция COVID-19.

Гутериш призова всички държави да почерпят вдъхновение от коалициите и диалога, които бавно се формират между враждуващите страни, за да се осигурят съвместни подходи в борбата срещу коронавирусната инфекция.

„Ние обаче се нуждаем от много повече“, заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови