Гърция започна прехвърлянето на съветски бойни машини на пехотата за Украйна

OFFNews 19 октомври 2022 в 18:42 7049 5

Дендиа и Кулеба

Снимка Афинские новости

Заради руските атаки срещу украинската столица Дендиа и Кулеба се срещнаха в Киев в бункер.

Гърция е започнала доставки на съветски бойни машини на пехотата БМП-1 за нуждите на украинската армия. Това съобщи външният министър на Украйна Дмитро Гулеба на пресконференция след разговорите си с министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиа.

"Няма да го крия, ние ценим особено оръжията, които Гърция прехвърля на Украйна, за да можем да защитим земята си. Много е важно, че дългоочакваната доставка на бронирани машини на пехотата БМП-1 за Украйна от Гърция вече е налице Скоро те ще пристигнат в нашата армия и мигновено ще засилят бойната готовност и отбранителната способност на страната ни“, каза Кулеба.

Украинският външен министър изрази благодарността си на гръцката страна за това съдействие. Гърците обмислят и украинското искане за доставки на средства за ПВО.

Миналия месец стана известно, че Гърция планира да прехвърли 40 съветски бойни машини на пехотата в Украйна. Доставките са част от кръгов обмен с Германия, която трябва да достави на Атина същото количество бойни машини на пехотата Marder.

В същото време във вторник по повод искането на ДСБ България да предостави военна помощ на Украйна служебният министър Гълъб Донев заяви: "Ние нямаме оръжие, което да е годно, което да предоставим на Украйна. За да предоставим оръжия, трябва да обезпечим с оръжия от същия калибър нашата национална сигурност". В същото време страни от източното крило на пакта използват нуждата от съветско въоръжение в Украйна за да обновят военния си арсинал с кръгов обмен като този на Гърция с участието на Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

20.10 2022 в 08:03

Сменяш старо съвецко желязо, получаваш ново, модерно, че и немско. Хитряги са били винаги гърците, за жалост. И ПВО-то ще си обновят.

Ние като по-тъпи, но за сметка на това упорити, не сменяме нищо. Не подкрепяме Украйна срещу нацистите.

Аууу,за да имаме рашистки туристи, ау, да не ни спрат гасчицата, ау въвличаме се във война.

4738

4

Того

20.10 2022 в 05:37

Само България не дава оръжие на Украйна. Русия воюва срещу българите от средата на XVI век, когато Иван Грозни унищожава Казанското ханство, (което е било част от Волжка България) до ден днешен. Тази империя на злото трябва да бъде унищожена.

924

3

Diogen

19.10 2022 в 23:46

Цяла Европа чисти от складовете си остарелите руски железа, само една България иска да си ги запази за вечен спомен. Вероятно са много мили за някои хора като например Резидента. Иначе глупавата теза на русофилите в управлението, че България щяла да бъде замесена във войната може само смях да предизвика. Кухи глави, след като България членува в НАТО то означава, че според колктивната отговорност всички от пакта са замесени. Някои висши държавни чиновници за заспалу зимен сън още преди преди встъпването на страната в Северноатлантическия алианс. И още не могат да се събудят. Изглежда имат нужда да им се плисне кофа с ледена вода.

2073

2

Johnny B Goode

19.10 2022 в 20:44

Реzидента да вземе мерки.
Гърция, Турция и Македония вече са въвлечени във войната, ние в средата ще събираме гилзите само.

2550

1

alfakentavur

19.10 2022 в 18:46

Еха, тези се въвлякоха във войната. Това е 38-мата държава, която се въвлича във войната. Но нашият льотчик и червени бабички не дават!