Гърция си върна 351 откраднати антики от неолита до византийската епоха

OFFNews 20 май 2023 в 20:13 1626 0

Снимка Kosmodromio

След дълга съдебна битка Гърция си върна 351 откраднати антики, датиращи от неолита до византийската епоха, съобщи снощи гръцкото министерство на културата, цитирано от Франс прес.

Предметите, разделени на 25 групи, са били притежание на британския търговец на антики Робин Саймс, чиято група Робин Саймс лимитед (Robin Symes Limited) е в процес на ликвидация според съобщението на ведомството.

Министърът на културата Лина Мендони уточни, че съдебната битка за връщането в Гърция на ограбените антики е продължила 17 години, като началото е било през 2006 г., когато гръцките власти започват да разследват Робин Саймс лимитед в страната и чужбина.

Връщането на антиките става няколко години след изземването от швейцарската и италианската полиция на антики, откраднати в Италия и съхранявани от Робин Саймс, ключова фигура в трафика на старинни предмети с връзки сред италиански иманяри.

Италианските антики са открити в складово помещение в Женева, наето от Саймс, но гръцкото министерство на културата не уточнява дали двете операции са свързани.

Обширната колекция, върната в Гърция, включва забележителни предмети като статуетка от епохата на неолита, изработена от бял камък, датираща от 4-то хилядолетие пр.н.е.

Други значими находки включват ранна цикладска фигурка, датираща между 3200 и 2700 г. пр. н. е., повредена мраморна статуя на кариатида от 550-500 г. пр. н. е. и мраморна глава на кариатида или сфинкс от 550-500 г. пр. н. е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика