Гърция и Македония с нови преговори за името в сградата на ООН

OFFNews 24 май 2018 в 19:54 2842 0

Снимка EPA, архив

Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс преговарят за името с личния пратеник на генералния секретар на Организацията на обединените нации Матю Нимиц в сградата на организацията в Ню Йорк, съобщи македонската информационна агенция "Макфакс", цитирана от "Фокус".

Срещата ще продължи и утре, отново в присъствието на медиатора на ООН. 

По-рано двамата бяха на отделни срещи с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

След тази среща македонският министър Никола Димитров написа в Туитър, че има исторически шанс спорът с името да приключи. 

Коцияс пък призова в началото на преговорите за прагматизъм и реализъм, а от медиатора Нимиц да бъде мъдър в провеждането на преговорите.

"Казвам, че не съм нито оптимист, нито песимист, но имам волята да намеря решение. А другата страна трябва да има прагматизъм и реализъм, за да намери решение. От Нимиц очакваме неговата мъдрост по време на преговорите", коментира Коцияс.

Преговорите са разделени в две направления, първата и основната част ще бъде посветена на политически въпроси и дискусии между външните министри. Втората част се фокусира върху текста на общото споразумение и правните въпроси, възникващи в контекста на дипломатическото решение. 

"Ще имаме преговори между експерти и преговори на министри. Основните преговори, които интересуват всички, разбира се, са преговорите между министрите. Но и преговорите между експертите ще облекчат целия пакет. Нимиц ще бъде само с външните министри", обясни гръцкият министър.

Македонското правителство одобрява предложението за промяна на името на Република Илинденска Македония. Гърция официално отхвърли предложението.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови